Home > Natuur- en beheertypen > N01 Grootschalige, dynamische natuur

N01 Grootschalige, dynamische natuur

Beheertypen N01 Grootschalige, dynamische natuur hoort bij:

N01.01 Zee en wad

N01.02 Duin- en kwelder

N01.03 Rivier- en moeras

N01.04 Zand- en kalklandschap

Algemeen

Grootschalige, dynamische natuur is een natuurtype waar natuurlijke processen een bepalende invloed hebben op het landschap. Als gevolg hiervan zijn jonge successiestadia zoals open grond, open water of grasland aanwezig, maar ook oude successiestadia zoals bossen of venen. Er is daarom sprake van een ruime variatie in levensgemeenschappen en soorten.

N01 grootschalige dynamische natuur, Colenbrandersbos

In een land zoals Nederland zijn vooral processen actief onder invloed van water. Voorbeelden daarvan zijn:

  • De stroming van oppervlaktewater, waardoor pioniermilieus kunnen ontstaan.
  • Stagnatie van grond- en regenwater, waardoor veenvorming kan optreden.
  • De toestroom van zilt water, waardoor bepaalde soorten worden bevoordeeld en andere (onder andere alle bomen en struiken) worden uitgesloten.

In droge gebieden kan ook begrazing, brand of wind ervoor zorgen dat plaatselijk lage vegetaties ontstaan op plaatsen die anders geheel zouden dichtgroeien met bos of struweel.

 

In een land zoals Nederland zijn vooral processen actief onder invloed van water. Voorbeelden daarvan zijn:

  • de stroming van oppervlaktewater, waardoor pioniermilieus kunnen ontstaan;
  • stagnatie van grond- en regenwater, waardoor veenvorming kan optreden;
  • de toestroom van zilt water, waardoor bepaalde soorten worden bevoordeeld en andere (onder andere alle bomen en struiken) worden uitgesloten.

In droge gebieden kan ook begrazing, brand of wind ervoor zorgen dat plaatselijk lage vegetaties ontstaan op plaatsen die anders geheel zouden dichtgroeien met bos of struweel.

 

Ontstaansgeschiedenis

Grootschalige, dynamische natuur is aanwezig als er weinig of geen menselijke invloed is op het landschap. Die omstandigheden zijn op de meeste plaatsen in Nederland al lang verdwenen.

In de eerste plaats doordat gebieden in gebruik werden genomen voor landbouw, bewoning, enzovoorts. In de tweede plaats doordat men uit veiligheidsoverwegingen bescherming wenste tegen natuurlijke processen, zoals overstroming, brand, dierziekten en dergelijke.

Na de middeleeuwen heeft het natuurtype zich voornamelijk langs de kust redelijk weten te handhaven. De binnenlandse beheertypen van dit natuurtype zijn in de loop van de eeuwen vrijwel verdwenen. Dit laatste gebeurde zowel direct, door het ontginnen van gebieden en het indammen en bestrijden van dynamische processen, als indirect doordat resterende natuurgebieden steeds kleiner werden en daarmee geen ruimte meer boden voor landschapsvormende processen.

Tegenwoordig bestaat grote belangstelling om grootschalige, dynamische natuur (weer) te ontwikkelen. Daarvoor zijn grote gebieden nodig die ruimte bieden aan landschapsvormende processen binnen de omstandigheden van de 21e eeuw. Het laatste betekent dat het natuurtype ook kan worden nagestreefd in bijvoorbeeld afgesloten zeearmen die door de mens zijn drooggelegd. Zelfs enige mate van actieve menselijke beïnvloeding behoort tot de mogelijkheden, vanuit de overweging dat natuurlijke processen bijna nergens in Nederland nog geheel ongestoord kunnen verlopen, en omdat vaak niet valt te reconstrueren hoe de natuurlijke referentie eruit ziet. Men kan daarom besluiten om gewenste ruimtelijke variatie te bereiken door de landschapsvormende processen af en toe een handje te helpen.

 

Bron: BIJ12 Index Natuur en Landschap

Voorkomen en areaal

In principe kan overal in Nederland grootschalige, dynamische natuur worden ontwikkeld, mits voldoende aaneengesloten oppervlakte beschikbaar is voor de landschapsvormende processen. In de hedendaagse situatie is het natuurtype echter, zeker in het binnenland, nergens meer optimaal aanwezig.

Gerelateerde OBN onderzoeken

Klimaateffecten op riviernatuur

- dec 2022

Verondiepen uiterwaardplassen

- jan 2022

Natte overstromingsvlakten

- jan 2020

Herstel kwelmilieus langs de terassenmaas

- jan 2018

Gerelateerde overige publicaties

Effecten van natuurherstel op de broeikasgasbalans van natuurgebieden

- jul 2024

Wormenbestrijding bij grazers in de natuur

- jul 2024

Bramenland Nederland – Soortenrijkdom en natuurwaarde

- mei 2024

Gerelateerde activiteiten

Komende activiteiten

20 mrt 2025Veldwerkplaats

Bodembiologie

16 apr 2025Veldwerkplaats

Insectvriendelijk maaibeheer

Afgeronde activiteiten

18 jan 2024Webinar

Selecteren van zaden: hoe voorkomen we floravervalsing?

14 dec 2023Webinar

Omvorming landbouwgrond tot schrale natuur

19 okt 2023Webinar

De ene braam is de andere niet