Maaistrategieën voor insectvriendelijk maaibeheer

“Insectvriendelijk maaibeheer helpt biodiversiteit te behouden door slimme maaistrategieën. Lees over de impact van maaien op insecten en ontdek duurzame beheeropties zoals gefaseerd maaien en diervriendelijke machines.”
Ophogen van beekbodems – ontwerp en uitvoering van beekbodemverhoging

Deze brochure richt zich op waterbeheerders, ecologen, hydrologen en andere betrokkenen bij natuurherstel en is bedoeld als hulp bij het voorbereiden en uitvoeren van projecten om het beeksysteem te verbeteren of te herstellen met een mooie biodiverse beek en een vernat beekdal als resultaat. Het is een aanzet tot duurzaam systeemherstel van beekdalen, waar uiteindelijk niet alleen de natuur baat bij heeft, maar ook de landbouw. Ook deze sector heeft immers baat bij een meer klimaatrobuust watersysteem dat tegen een stootje kan.
Kennis maken, kennis delen – thema Biodiversiteit

De OBN-brochure toont hoe wetenschap, beleid en praktijk samenwerken aan natuurherstel en biodiversiteit. Het netwerk deelt kennis via onderzoek, veldwerkplaatsen en adviezen over thema’s zoals stikstof, waterbeheer en landbouw, om biodiversiteitsverlies te keren en duurzame natuurkwaliteit in Nederland te bereiken.
Kennis maken, kennis delen – thema Klimaat

De OBN-brochure toont hoe wetenschap, beleid en beheer samenwerken aan natuurherstel en klimaatbestendigheid in Nederland. Het Kennisnetwerk ontwikkelt toepasbare kennis, organiseert veldwerkplaatsen en biedt advies over biodiversiteit, waterbeheer en stikstof, met als doel robuuste, duurzame natuur en ecosysteemdiensten te bevorderen.
Landschap, Tijdschrift voor landschapsonderzoek. Themanummer onderzoek nat zandlandschap

Dit themanummer van Landschap (nr 2, 2016) bevat artikelen over hoogvenen, vennen en vochtige heiden. Aan deze ecosystemen van het nat landschap is de laatste de laatste 10 a 15 jaar het meeste onderzoek verricht. De artikelen geven een synthese van de resultaten. Over het ecosysteem vochtige bossen is in 2015 een zogenoemd pre-advies uitgebracht waarin de stand van de kennis én de belangrijkste kennislacunes aangaande het functioneren van deze bossen worden besproken. In het artikel over de vochtige bossen wordt hiervan een samenvatting gegeven. Tevens is een kennisagenda voor het nat zandlandschap van de 21e eeuw opgenomen. Het themanummer besluit met een review van het OBN-onderzoek aan nat zandlandschap van de laatste acht jaar. Deze review is op verzoek van OBN uitgevoerd.
Vogelakkers

Vogelakkers, onderdeel van ANLb-maatregelen, bevorderen biodiversiteit door geschikte leefgebieden voor vogels, insecten en muizen te bieden. Het beheer vereist specifieke stappen en maatregelen, zoals onderzocht in een OBN Natuurkennis-studie. Adviezen voor optimaal beheer zijn in deze folder samengevat.
Klimaateffecten op riviernatuur

Dat klimaatverandering invloed heeft op de afvoer in onze rivieren is al langer duidelijk. Hierbij krijgt vooral het toenemende risico op overstromingen veel aandacht. Met programma’s als Ruimte voor de rivier en de aanleg van klimaatbuffers wordt daarop ingespeeld. Minder belicht zijn de ecologische effecten van klimaatverandering in en langs de rivieren. Dit beknopte beheeradvies geeft een samenvatting van de effecten, en biedt handvatten voor mitigerende maatregelen.
Wormenbestrijding bij grazers in de natuur

In dit beheeradvies wordt uitgelegd wat het effect is van ontwormingsmiddelen op de natuur en hoe je als veehouder en dierenarts het gebruik van deze middelen tot een minimum kan beperken. Minder middelen gebruiken is niet alleen beter voor de natuur, het verkleint ook het risico op resistentieontwikkeling tegen ontwormingsmiddelen en zorgt voor minder stress bij het vee. De dieren hoeven immers minder vaak behandeld te worden.
Kansen voor fauna in natuurbeheer

Deze brochure biedt natuurbeheerders praktische handvatten om de leefomgeving van fauna te verbeteren aan de hand van de vier V’s: Voedsel, Veiligheid, Voortplanting en
Verplaatsing. Waar eerdere maatregelen vooral op bodem en planten gericht waren, blijkt nu dat fauna specifieke aanpassingen vraagt, zoals het creëren van microhabitats en gradiënten. Beheerders worden geïnspireerd om bedreigingen vroegtijdig te signaleren en kansen te benutten.
Kustbroedvogels in Nederland

Deze brochure biedt inzicht in het inrichten en beheren van broedhabitats voor kustbroedvogels in Nederland. Gericht op terreinbeheerders en beleidsmakers, behandelt het duurzame en effectieve maatregelen voor natuurherstel, met speciale aandacht voor factoren als habitatdynamiek, predatie en menselijke verstoring.
Bramenland Nederland – Soortenrijkdom en natuurwaarde

Nederland heeft meer dan 200 bramensoorten, die bijdragen aan de biodiversiteit en karakteristieke landschappen. Ondanks dat bramen soms negatief worden gezien in de stikstofdiscussie, spelen ze een belangrijke rol in natuurbeheer. De brochure benadrukt hun ecologische waarde en gebruik als indicatoren.
Ecologie en beheer van droge dooradering

Deze brochure biedt een gids voor het beheer van landschapselementen zoals houtwallen en heggen, benadrukt hun ecologische waarde voor biodiversiteit, en biedt praktische tips voor het behoud van deze belangrijke habitats.
Werkprotocol: konijnen uitzetten voor populatieherstel

De dynamiek in de kustduinen neemt af door verhoogde stabiliteit en stikstofneerslag. Konijnen zijn essentieel voor het ecosysteem in de duinen, maar lage populaties vormen uitdagingen. Terreinbeheerders willen konijnen herintroduceren om de ecologische balans te herstellen. Dit protocol is hierbij een praktische handleiding.
Kennis maken, kennis delen – thema Landbouw

Deze brochure bespreekt hoe landbouwsectoren zich richten op natuurinclusieve en kringlooplandbouw, wat aansluit bij provinciale beleidsambities. Er wordt onderzoek gedaan naar onderwerpen zoals bodemgezondheid, biodiversiteit en effectieve beheermaatregelen, met specifieke aandacht voor uitdagingen zoals stikstofproblematiek, bodemverarming en klimaatverandering.
Kennis maken, kennis delen – thema Stikstof

De brochure Kennis maken, kennis delen: Thema Stikstof is speciaal voor beleidsmakers en belicht de inspanningen om natuurkwaliteit in Nederland te behouden en herstellen. Het netwerk ondersteunt provincies, waterschappen en andere partijen bij complexe uitdagingen zoals stikstofproblematiek, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Door wetenschappelijke inzichten te vertalen naar praktische oplossingen, helpt OBN bij het verbeteren van natuurbeheer en -beleid.
Kennis maken, kennis delen, thema Water

De OBN-brochure Kennis maken, kennis delen: Thema Water toont hoe kennisontwikkeling en samenwerking bijdragen aan natuurherstel, waterbeheer en biodiversiteit. Praktische oplossingen, tools en veldwerkplaatsen ondersteunen beleidsmakers, beheerders en wetenschappers bij duurzaam natuurbeheer en het behalen van klimaat- en milieudoelen.
Meer soorten op de hei: heischraal grasland

Deze brochure biedt handvatten om te bepalen welke beheer- en herstelmaatregelen in aanmerking komen om de natuurwaarden van heischrale graslanden te behouden en herstellen. De inhoud is geschreven voor beheerders van terreinen met kansen voor herstel of uitbreiding van heischrale graslanden. Ook is de brochure relevant voor beleidsmedewerkers van provincies.
Vochtige bossen

De brochure Vochtige bossen: tussen verdrogen en nat gaan biedt inzichten en praktische handvatten voor het herstel en beheer van bedreigde vochtige bossen. Het benadrukt hydrologisch herstel, biodiversiteit en duurzame aanpak voor bosbeheerders, ecologen en beleidsmakers om natuurkwaliteit te verbeteren.
Arme bossen verdienen beter

Arme bossen op droge zandgronden kampen met verzuring, stikstofoverschot en biodiversiteitsverlies. Herstelmaatregelen zoals nutriëntenaanvulling en behoud van dood hout zijn cruciaal om de ecologische balans en natuurwaarden te verbeteren. Samen werken we aan toekomstbestendige bossen.
Riet en ruimte voor de roerdomp

De roerdomp, een bedreigde moerasvogel, is afhankelijk van natte rietlanden met dynamische waterpeilen en voldoende voedsel. Actief beheer en herstel van moerasgebieden zijn essentieel om deze soort én de biodiversiteit in Nederland te behouden. In deze brochure lees je welke maatregelen genomen kunnen worden.
Heidelandschap in ontwikkeling

De brochure “Heidelandschap in Ontwikkeling” biedt nieuwe inzichten en praktische handvatten voor het herstel en beheer van droge heideterreinen. Met zeven kansen wordt toegelicht hoe biodiversiteit, landschapskwaliteit en historische waarde behouden en versterkt kunnen worden.
Toevlucht voor de tapuit

“Toevlucht voor de tapuit” biedt inzicht in de oorzaken van de achteruitgang van deze bedreigde trekvogel en presenteert concrete maatregelen voor natuurherstel. De brochure is een waardevolle gids voor beleidsmakers, beheerders en natuurorganisaties die de tapuit willen beschermen.
De kennis van het lage land

Ontdek de unieke natuurwaarden van Nederland in het laagveen- en zeekleilandschap. De OBN-brochure biedt inzichten en praktische adviezen voor beheer en behoud van deze kwetsbare ecosystemen, essentieel voor biodiversiteit en duurzaamheid. Voor beleidsmakers, beheerders en natuurliefhebbers.
Kansen scheppen voor de kwartelkoning

De brochure Kansen scheppen voor de kwartelkoning van OBN Natuurkennis biedt richtlijnen om het leefgebied van de kwartelkoning in Nederland te behouden en vergroten. Maatregelen richten zich op aangepast maaibeheer, bescherming van nestlocaties, en verbetering van vegetatiestructuren.