Provincie Utrecht

Onderzoeken die zijn uitgevoerd in opdracht van Provincie Utrecht. Onderzoeken Monitoring van korstmossen in de provincie Utrecht 1979 – 2018 2019, rapport in opdracht van de provincie Utrecht door C.M. van Herk Rapportage Natuur 2017, rapport in opdracht van en door provincie Utrecht Botanisch hooi- en weiland in het agrarisch natuurbeheer in de provincie Utrecht […]

Kosten veldwerkplaatsen

Veldwerkplaatsen

Kosten Aan deelname aan een veldwerkplaats zijn kosten verbonden. Regulier tarief Het reguliere tarief voor een veldwerkplaats is € 295,- euro (excl. BTW) per persoon. Dit is inclusief een lunch. Voordeeltarief Er geldt een voordeeltarief van € 125,- euro (excl. BTW) inclusief lunch voor: Medewerkers van organisaties die zijn aangesloten bij de VBNE te weten: Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, […]

Invasieve exoten

Invasieve exoten zijn uitheemse planten, dieren of micro-organismen die via menselijk handelen in Nederland terechtkomen en zich explosief uitbreiden. Dit kan schadelijk zijn voor inheemse soorten, ecosystemen, volksgezondheid en economie. Tegelijkertijd bieden sommige soorten nieuwe kansen. Slim beheer en preventie zijn cruciaal om biodiversiteit te beschermen.

Fauna

Onze themapagina’s bieden praktische kennis over het behoud en herstel van fauna. Centraal staan dynamiek, landschapsmozaïeken en de cruciale “vier V’s”: Voedsel, Veiligheid, Voortplanting en Verplaatsing. Laat je inspireren door inzichten en oplossingen die biodiversiteit versterken en de rol van fauna in ecosystemen veiligstellen.

Biogeochemie

In deze themapagina Biogeochemie bespreken we van de belangrijkste elementen Koolstof, Stikstof, Fosfor en Zwavel, de kringloop, hun rol in de natuur en de uitdagingen rondom deze elementen in het natuurbeheer.

Natuurinclusieve akkerbouw

Natuurinclusieve akkerbouw - overgangsgebieden

Samenvatting – Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque maximus felis elit, et eleifend elit rutrum vel. Vestibulum eget urna elit. Duis ullamcorper dapibus felis nec lobortis. Praesent in ligula sed nisl gravida molestie sed vel ex.

Landschapsecologische systeemanalyse (LESA)

Met LESA brengen we complexe samenhangen in natuurgebieden in kaart. Door geologie, hydrologie en ecologie te combineren, analyseren we patronen en processen die biodiversiteit sturen. LESA helpt knelpunten te identificeren en biedt een solide basis voor herstelmaatregelen, van beekdalen tot drooggevallen veengebieden.

Ecologisch assessment

De aangrijpingspunten uit het Ecologisch assessment biedt provincies, waterschappen en terreinbeheerders krachtige handvatten voor systeemherstel.

Bodem

De bodem vormt in zowel de land- en bosbouw als in bij ontwikkeling en beheer van natuurkwaliteit de basis. De bodem is het deel van de ondergrond waar als gevolg van de bodemvormende factoren moedermateriaal, klimaat, topografie, biologische activiteit en tijd veranderingen hebben plaatsgevonden.