Voortzetten drooglegging Kropswolderbuitenpolder

Advies van het OBN Deskundigenteam Laagveen en zeekleilandschap aan het Groninger Landschap over voortzetting van de drooglegging van de Kropswolderbuitenpolder in 2025. Waarom een derde droogleggingsjaar weinig effect zal hebben en welke alternatieven mogelijk zijn voor herstel van rietvegetatie en moerasvogels.
Het gebruik van Natuurbrug Zanderij Crailoo door mens en dier

Onderzoek uit 2009 naar het gebruik van de natuurbrug Zanderij-Crailoo door dieren en mensen. Deze brug verbindt natuurgebieden in het Gooi. Reeën, vossen, dasse en zes soorten amfibiën en 2 soorten reptielen gebruiken de brug.
Wel of niet bemesten en bekalken van graslandnatuurtypen

Dit advies geeft handvatten over het wel of niet bemesten en bekalken van graslanden met beheerpakketten voor de natuurtypen Vochtig hooiland N10.02, Kruiden- en faunarijke grasland N12.02, Glanshaverhooiland N12.03 en Vochtig weidevogelgrasland N13.01.
Integraal natuurherstel in beekdalen

Ontdek hoe integraal natuurherstel in beekdalen bijdraagt aan meer biodiversiteit en een stabieler watersysteem. Deze studie laat zien dat een stroomgebiedsbrede aanpak, met focus op hydrologisch herstel zoals het vasthouden van regenwater en het verondiepen van beken, essentieel is voor succesvol beekdalherstel. Inclusief praktische beheeradviezen.
Herstelmaatregelen voor behoud van brakke natuur in Westzaan

In dit rapprort lees je hoe verbrakking kan bijdragen aan het herstel van zeldzame brakke vegetaties in polder Westzaan en over de impact op Natura 2000-habitats H6430B en H7140B en het belang van waterdynamiek en oeverbeheer voor natuurbehoud.
OBN-onderzoek zonnebaars

Ontdek effectieve methoden voor de beheersing van de invasieve zonnebaars in Nederland. Lees hoe natuurlijke processen, migratiebeperking en predatoren zoals snoek kunnen helpen bij het bestrijden van deze schadelijke vissoort.
Effect van nestbezoek en onderzoek op weidevogels

Inventarisatie van de gebruikte onderzoeksmethodes van monitoring weidevogels en hoe deze beter op elkaar kunnen worden afgestemd.
Methodes monitoring weidevogels

Inventarisatie van de gebruikte onderzoeksmethodes van monitoring weidevogels en hoe deze beter op elkaar kunnen worden afgestemd.
Weidevogels op landschapsschaal

Het landelijke actieprogramma ‘Een rijk weidevogellandschap’ is opgericht met als doel de achteruitgang van weidevogels te stoppen. In dit onderzoek is gekeken naar welke landschappelijke kenmerken essentieel zijn voor een goed weidevogelgebied en welke factoren invloed hebben op de populaties en trends van soorten als de grutto, kievit en tureluur.
Maaistrategieën voor insectvriendelijk maaibeheer

“Insectvriendelijk maaibeheer helpt biodiversiteit te behouden door slimme maaistrategieën. Lees over de impact van maaien op insecten en ontdek duurzame beheeropties zoals gefaseerd maaien en diervriendelijke machines.”
Inrichtingsmaatregelen buiten Natura2000 ter ondersteuning van de Natura2000 doelstellingen in het zandlandschap

Dit onderzoek zoekt naar oplossingen voor de stikstofproblematiek in zandlandschappen, met een focus op hoe omliggende gebieden kunnen bijdragen aan Natura2000-doelen. Door natuurinclusief landgebruik, zoals duurzame landbouw, waterberging en koolstofvastlegging, wordt gezocht naar manieren om natuur en menselijk gebruik te combineren. Beleidsinitiatieven zoals de Europese natuurherstelwet en de Bossenstrategie onderstrepen het belang van een bredere aanpak van natuurbehoud.
Behoud en herstel van Hoogveenbos in het laagveen

Dit onderzoek richt zich op het behoud en herstel van hoogveenbossen in de laagveenregio van West-Nederland. Berkenbroekbossen zijn zeldzaam en worden bedreigd door verdroging en klimaatverandering. In het Naardermeer en De Wieden is onderzocht of wateraanvoer helpt bij het behoud van dit unieke bostype. Modelsimulaties en veldonderzoek tonen aan dat wateraanvoersloten in De Wieden de grondwaterstand stabiliseren, vooral in de zomer. In de winter zijn stuwtjes ingezet om water vast te houden. De resultaten laten zien dat passieve wateraanvoer een bijdrage kan leveren aan het vernatten van verdroogde bossen, al blijven de effecten beperkt. Aanbevolen wordt het beheer van de stuwtjes voort te zetten en het onderzoek uit te breiden naar kwelgebieden. Dit biedt waardevolle inzichten voor duurzaam natuurbeheer en de bescherming van kwetsbare hoogveenbossen.
Effecten van recreatie op de kwaliteit van Nederlandse ecosystemen

Toenemende recreatiedruk leidt tot tegengestelde belangen en conflicten, zonder dat er duidelijke afwegingskaders zijn om hiermee om te gaan. Voor nagenoeg alle natuurbeheerders en beleidsmakers in Nederland betreft de omgang met recreatie een belangrijk actueel, maar (maatschappelijk) ingewikkeld, vraagstuk dat vraagt om oplossingen en richtlijnen-op-maat die helder zijn en op onderzoek en feiten zijn gebaseerd.
Ecologische effecten van beekbodemverhoging

Doel van dit onderzoek is vast te stellen wat de ecologische effecten zijn van reeds uitgevoerde beekbodemophogingprojecten op de ontwikkelingen in de levensgemeenschappen in de beek en het beekdal.
BlueCAN: casus De Wieden

Deze factsheet laat de eerste resultaten zien van het verkennende veldwerk dat in november 2020 heeft plaatsgevonden in natuurgebied De Wieden, als onderdeel van het BlueCAN onderzoek naar broeikasgasemissies van open wateren.
Ophogen van beekbodems – ontwerp en uitvoering van beekbodemverhoging

Deze brochure richt zich op waterbeheerders, ecologen, hydrologen en andere betrokkenen bij natuurherstel en is bedoeld als hulp bij het voorbereiden en uitvoeren van projecten om het beeksysteem te verbeteren of te herstellen met een mooie biodiverse beek en een vernat beekdal als resultaat. Het is een aanzet tot duurzaam systeemherstel van beekdalen, waar uiteindelijk niet alleen de natuur baat bij heeft, maar ook de landbouw. Ook deze sector heeft immers baat bij een meer klimaatrobuust watersysteem dat tegen een stootje kan.
Begrazingsbeheer in relatie tot herstel van faunagemeenschappen in de duinen – 1e fase

Dit onderzoek toont aan dat begrazing verruiging van duinen tegengaat, konijnenpopulaties stimuleert en biodiversiteit bevordert. Effecten variëren sterk per begrazingsvorm; maatwerk is cruciaal. Broedvogels van open duin ondervinden vaak negatieve impact, wat gericht beheer vereist.
Factoren die de overleving van weidevogelkuikens beïnvloeden

Het rapport onderzoekt factoren die de overleving van weidevogelkuikens beïnvloeden, waaronder geboortegewicht, weersomstandigheden, graslandbeheer en verplaatsingen.
Evaluatie van effectgerichte maatregelen in multifunctionele bossen

Dit rapport evalueert effectgerichte maatregelen (EGM) in multifunctionele bossen om negatieve milieueffecten zoals verzuring, vermesting, en verdroging tegen te gaan. De maatregelen omvatten bemesting, bekalking, en aanpassing van de bosvegetatie (noodverjonging, structuurdunning en toekomstbomendunning). Bemesting en bekalking beoogden de mineralenbalans en zuurgraad te herstellen, maar de effecten bleken beperkt en vertoonden soms ongewenste neveneffecten, zoals vegetatieverruiging en veranderingen in de bodemfauna.
Effectgerichte maatregelen: vergeet de fauna niet!

Dit document geeft een uiteenzetting over de complexiteit van natuurbeheer, met speciale aandacht voor het evenwicht tussen flora en fauna.
Effectgerichte maatregelen tegen verzuring en eutrofiëring in open droge duinen

Loopkevers en andere bodemfauna bij natuurbruggen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Het rapport behandelt de monitoring van loopkevers en andere bodemfauna op de natuurbruggen Zandpoort en Zeepoort in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Doel was de ecologische functie van de bruggen te evalueren als verbindingszones voor soorten die anders geïsoleerd zouden blijven.
Effectiviteit van regeling Effectgerichte Maatregelen voor Rode-lijstsoorten

Evaluatie van de effectgerichte maatregelen (EGM) toont positieve resultaten voor flora en fauna. Ontdek de impact op Rode-lijstsoorten, effectieve herstelmaatregelen en aanbevelingen voor toekomstig natuurbeheer.
Branden als EGM maatregel
