Kustbroedvogels in Nederland

Deze brochure biedt inzicht in het inrichten en beheren van broedhabitats voor kustbroedvogels in Nederland. Gericht op terreinbeheerders en beleidsmakers, behandelt het duurzame en effectieve maatregelen voor natuurherstel, met speciale aandacht voor factoren als habitatdynamiek, predatie en menselijke verstoring.
Natuur en stikstof: doen wat moet en kan

Het adviesrapport ‘Doen wat moet én kan’ van de Ecologische Autoriteit concludeert dat het slecht gaat met de stikstofgevoelige natuur in Nederland. De overheid moet en kan nu noodmaatregelen nemen om de eigen natuurdoelen nog te halen. In dit kennisuur worden de analyses uit het rapport besproken.
Kustbroedvogelbiotopen

Dit rapport biedt een overzicht van effectieve en duurzame maatregelen voor het beheer en de inrichting van broedgebieden voor kustbroedvogels. Het richt zich op het behouden van natuurlijke dynamiek, optimalisatie van waterpeil, en aanvullende maatregelen zoals predatorenbestrijding.
Handleiding dynamisering zeereep

Deze brochure biedt beheerders praktische richtlijnen voor dynamisch beheer van de zeereepduinen. Het ondersteunt duurzame kustveiligheid, biodiversiteitsherstel en klimaatbestendigheid, met aandacht voor doelstellingen, randvoorwaarden, uitvoering en monitoring van dynamisering langs de Nederlandse kust.
Interacties waddengebied

Dit rapport onderzoekt habitat-overstijgende interacties in het Waddengebied, met focus op de ecologische connectiviteit tussen wad en schoorwaleilanden. Het benadrukt de noodzaak van gecoördineerd beheer voor ecosysteembehoud. Experimenten tonen aan dat mossel- en zeegrasvestiging gunstig zijn voor eilandstabiliteit, maar vereisen verbeterde structuren en begrip van lokale dynamiek.
Verkenning van duurzame beheerstrategieën voor de natte duinvalleien op Terschelling

Watercrassula, een invasieve plant uit Australië, verspreidt zich snel in Nederland sinds 1995, vooral in kwetsbare natuurgebieden. Op Terschelling begon bestrijding in 2016. Staatsbosbeheer evalueerde in 2020 met een workshop, gericht op een integrale aanpak.
Effecten van ruige stalmest op de botanische kwaliteit van Vochtig hooiland (N10.02)

Ruige stalmest wordt gebruikt in vochtige hooilanden om bodemvruchtbaarheid te verbeteren en weidevogels te ondersteunen. De effecten op botanische kwaliteit zijn onduidelijk, aangezien andere factoren ook een rol spelen. Een verkenning in de Zomerpolder onderzocht de impact op Dotterbloemhooilanden.
Variatie op de kwelder door beweiding

Kwelders in de Waddenzee worden traditioneel als weidegrond gebruikt. Zonder beweiding domineert Zeekweek, wat biodiversiteit vermindert. Onderzoek toont aan dat een mozaïek van intensieve beweiding, extensieve beweiding en niet-beweiden optimale biodiversiteit bevordert. Variabele beweiding, wisselend intensief en extensief, is aanbevolen.
Natuurherstel door dynamisering op de Boschplaat

In november 2017 vroeg Staatsbosbeheer advies aan voor het herstellen van dynamiek op de Boschplaat, Terschelling. Vragen gingen over verwachte vegetatieontwikkelingen, mogelijke maatregelen, effecten op de vegetatie en voorwaarden voor beheer, gebaseerd op eerdere OBN-studies en concepten.
Herstel grijze duinen door reactiveren kleinschalige dynamiek

In duingebieden moet kleinschalige verstuiving zorgvuldig worden gepland op lange termijn. Strategieën variëren van vegetatiebeheer tot het activeren van stuifkuilen, afhankelijk van kalkgehalte en ecologische noodzaak, met aandacht voor praktische uitvoering en ruimtelijke spreiding.
Monitoring effecten duinbegrazing Vallei van het Veen – Vlieland

Sinds 1993 worden op Vlieland vaste proefvlakken gemonitord om de effecten van begrazing door runderen en schapen te onderzoeken. Van de oorspronkelijke 32 proefvlakken zijn er 24 over; meerdere exclosures vereisen herstel. De proefopzet is verzwakt, vooral voor onbegraasde vegetatietypes.
Beheeradvies activering eolische dynamiek op de Waddeneilanden als PAS-maatregel voor habitattype H2130 Grijze duinen

Habitat H2130 Grijze duinen in Nederlandse kustgebieden, vooral op kalkarme Waddeneilanden, lijdt onder stikstofvervuiling. Herstelmaatregelen, zoals verstuiving om duinverjonging te bevorderen, worden onderzocht en toegepast via het PAS-programma. Nieuwe inzichten richten zich op duurzame natuurbeheeraanpak.
Advies Begrazingsplan Nationaal Park Schiermonnikoog

Het Beheer- en Inrichtingplan ‘plus’ 2011-2022 voor Schiermonnikoog wijst op verruiging in duingebieden. Begrazing met runderen, wisenten en paarden wordt voorgesteld. Het OBN Deskundigenteam beoordeelt de ecologische haalbaarheid en mogelijke beheermaatregelen om natuurdoelen te behalen.
Advies ‘Herstel Koningsdiep’

Staatsbosbeheer Fryslân vroeg advies over maatregelen en effectiviteit in het Natura 2000-gebied Van Oordt’s Mersken. Het gebied kampt met verdrogingsproblemen door grondwaterwinning en zandwinning, waarvoor een pakket maatregelen is opgesteld om deze aan te pakken.
Advies beheeringrepen Oerderduinen Oost-Ameland

It Fryske Gea wil de vergrijzing en verruiging van de grijze duinen op Oost-Ameland aanpakken. Dit omvat het herstel van ongeveer 30 ha grijze duinen, met plaggen en mogelijk maaien of weiden, ondersteund door het duinherstelproject van RWE/Essent.
Deskundigenadvies Oostelijke witsnuitlibel in de Catspoele

In 2006 werd de Oostelijke witsnuitlibel ontdekt in de Catspoele, maar de populatie daalde snel. De afname lijkt te liggen in verminderde CO2-concentraties door verstoorde leemlagen, wat het veenmos deed verdwijnen. Verdere maatregelen en onderzoek zijn nodig voor herstel.
Vegetatie-trends van N-depositie gevoelige duinhabitats op de Waddeneilanden

Op verzoek van de Dienst Landelijk Gebied (DLG) voerde EGG Consult een trendanalyse uit van stikstofgevoelige habitattypen op de Waddeneilanden. Het onderzoek toonde aan dat herstelmaatregelen in duinvalleien succesvol waren en dat dynamisch kustbeheer nadelige effecten van stikstofdepositie compenseert.