Natuur en stikstof: doen wat moet en kan

Het adviesrapport ‘Doen wat moet én kan’ van de Ecologische Autoriteit concludeert dat het slecht gaat met de stikstofgevoelige natuur in Nederland. De overheid moet en kan nu noodmaatregelen nemen om de eigen natuurdoelen nog te halen. In dit kennisuur worden de analyses uit het rapport besproken.
Risicoanalyse Bemersbeek

Het OBN deskundigenteam adviseert over herstelmaatregelen voor de Bemersbeek, waaronder suppletie en verlenging van de beek. Belangrijke overwegingen zijn het gebruik van lokaal materiaal, gefaseerde uitvoering, en monitoring om ecologische effecten en risico’s voor de fauna vast te stellen.
Optimalisatie RWZI Winterswijk: inschatting van het ecologisch effect op de Groenlose Slinge

Het onderzoek richt zich op de ecologische verbetering van de Groenlose Slinge door optimalisatie van de RWZI Winterswijk. Verwachte verbeteringen zijn onder andere verminderde ammoniumpieken en hogere zuurstofgehaltes. Verdere maatregelen zijn nodig om de ecologische doelen volledig te bereiken, vooral rondom nutriëntenreductie en waterstroming.
Beekbegeleidende Bossen in Gelderland – Advies voor afbakening van Natura 2000-habitattype H91E0_C

Provincie Gelderland werkt aan nieuwe habitatkaarten voor Natura 2000-gebieden met H91E0_C (beekbossen), waarbij het OBN-Deskundigenteam adviseert over afbakeningscriteria, inclusief landschapsecologische en vegetatiekundige aspecten, ter verduidelijking en standaardisering.
Populatie-ontwikkeling na herintroductie van de kokerjuffer Lepidostoma basale op de Zuidwest-Veluwe

Herintroductie van de kokerjuffer Lepidostoma basale in de Heelsumse beek was succesvol, maar verspreiding naar nabije beken werd beperkt door ongunstige omstandigheden. Verdere maatregelen zijn nodig om geschikte habitats te herstellen en populaties uit te breiden.
Fosfaattoevoeging heide

Na zeven jaar zijn de behandelingen nog steeds meetbaar in de bodemchemie. Bekalking heeft de fosfaatbeschikbaarheid beïnvloed en leidt tot verschillende effecten op vegetatie en fauna, met een toename van soortenrijkdom in de gecombineerde P+Ca+ behandeling.
Verzuring van loofbossen op droge zandgronden en herstelmogelijkheden door steenmeeltoediening

In het pleistocene zandlandschap hebben atmosferische depositie van stikstof en zwavel geleid tot bodemverzuring en vermesting, wat resulteerde in verlies van voedselarme habitats. Onderzoek toont aan dat steenmeeltoediening de bodemchemie en bosgezondheid kan verbeteren, hoewel verder onderzoek nodig is.
Langetermijneffecten van bosbekalking en -bemesting: de Harderwijkerproef

In het Nederlandse droog zandlandschap veroorzaakt atmosferische depositie verlies van biodiversiteit. Onderzoek naar bosbekalking en mineralengiften toont dat lichte kalkgift (tot 3 ton/ha) verzuringsschade vermindert zonder het ecosysteem te verstoren, maar hogere doses veroorzaken onwenselijke ecologische veranderingen.
No regret maatregelen in relatie tot Zwarte specht

In verschillende N2000-gebieden in Nederland, zoals Noord-Brabant, Gelderland en Drenthe, is de populatie Zwarte specht te laag, wat ruimtelijke ontwikkelingen bemoeilijkt. Provincies zoeken naar maatregelen die de populatie kunnen versterken, met succes in Limburg, maar de oorzaak blijft onbekend.
Advies ‘ambitie en effectieve maatregelen voor de Berkel tussen Borculo & Lochem’

Het OBN Deskundigenteam Beekdallandschap onderzocht effectieve maatregelen om de waterkwaliteit in de Berkel (Borculo-Lochem) te verbeteren. Ze koppelen dit traject aan bredere systeemambities en ecologische doelen, resulterend in een advies voor toekomstige visievorming en inrichting.
Advies ‘Herstel Leuvenumse beek’

Het OBN Deskundigenteam Beekdallandschap heeft advies gegeven over herstelmaatregelen in de Leuvenumse Beek. Door veldonderzoek en overleg werden systematische herstelstrategieën voorgesteld, verwerkt in een herstelvisie, om het beeksysteem effectief te verbeteren en duurzaam te beheren.