Herstelmaatregelen in hellingbossen op kalkrijke bodem in Zuid-Limburg

Een experiment in Eyserbos en Wijlrebos (2012-2013) onderzocht alternatieven voor middenbosbeheer. Met drie behandelingen werd de bosstructuur, verjonging en vegetatie onderzocht. Verdonkering en braamstruwelen domineren, en suggesties voor vervolgbeheer richten zich op lichttoename voor herstel van soortenrijke bosflora.

Natuur en stikstof: doen wat moet en kan

Natuur en stikstof OBN Kennisuur

Het adviesrapport ‘Doen wat moet én kan’ van de Ecologische Autoriteit concludeert dat het slecht gaat met de stikstofgevoelige natuur in Nederland. De overheid moet en kan nu noodmaatregelen nemen om de eigen natuurdoelen nog te halen. In dit kennisuur worden de analyses uit het rapport besproken.

Herstelmaatregelpakket voor kalkmoeras in Zuid-Limburg

Lopend onderzoek OBN generiek

Dit onderzoek heeft als doel om concrete, gebiedsgerichte praktische handvatten en graadmeters te bieden om het kalkmoeras in Zuid-Limburg weer substantieel en duurzaam uit te breiden. Ook wordt onderzocht wat de drempelwaarde voor nitraat is in het grondwater is.

Glanshaverhooiland in het heuvelland

Lopend onderzoek OBN generiek

Glanshaverhooilanden zijn zo goed als verdwenen uit Zuid-Limburg. In dit onderzoek wordt gekeken naar de landschapsecologie, abiotische condities en soortenrijkdom, om te bepalen welke maatregelen tot herstel en uitbreiding van genomen kunnen worden.

Systeemherstel heuvelland

Lopend onderzoek OBN generiek

Het onderzoek richt zich op het verbeteren van het ecologische systeem in het Heuvelland door zowel binnen als buiten Natura 2000-gebieden de natuur te versterken. Door een afwegingskader te ontwikkelen, worden maatregelen voor herstel van grondwaterafhankelijke habitats gebalanceerd met behoud van macrofauna.

Kiezen tussen bever- of habitatbescherming

De beverdammen hebben aanzienlijke veranderingen veroorzaakt in de hydrologie van het gebied, wat leidt tot uitdagingen voor het behoud van natuurtypen zoals rietland, laagveenmoeras en elzenbroekbos. Het is moeilijk deze te behouden bij de huidige waterstanden, vooral vanwege de slechte waterkwaliteit en de vernattingseffecten. Om deze ecosystemen te beschermen, is zorgvuldig beheer en verder onderzoek nodig.

Oplossingen voor diepe insnijding van beken in het heuvelland

Erosie in Zuid-Limburg is verergerd door verharde oppervlakken, rioleringsveranderingen en intensieve landbouw. Dit leidt tot verhoogde afstroming en diepe insnijding van beken, wat schadelijk is voor natuur en hydrologie. Onderzoek heeft effectgerichte maatregelen getest en aanbevolen dat grootschalige brongerichte oplossingen noodzakelijk zijn om deze problemen duurzaam aan te pakken.

Kansen voor heischraal grasland in het heuvelland

Heischraal grasland (H6230) is een prioritair habitat dat ernstig bedreigd is. De studie identificeerde 93 kansrijke uitbreidingslocaties en testte herstelmethoden zoals bodemplaggen en inzaaien. Langetermijnmonitoring is nodig om de effectiviteit van deze maatregelen te beoordelen.

Herstelbeheer in hellingbossen op kalkrijke bodem in Zuid-Limburg

De proef met beperkte terreinen en behandelingen toont beperkte effectiviteit van ingrepen. Hoewel bramendominantie afnam in Eyserbos, bleef deze sterk in Wijlrebos. Verschillende soorten reageerden wisselend, met tijdelijke verbeteringen kort na kap. Langdurige monitoring is essentieel voor duurzame inzichten.

Beheer & inrichtingsmaatregelen Altenbroek-Noorbeemden

Natuurpunt kocht 44 ha grond rond kasteel Altenbroek, wat een groot natuurgebied creëerde rond de Belgisch-Nederlandse grens. Hierdoor ontstaan kansen om kalkrijke habitats zoals kalkmoeras en kalkgrasland te herstellen, ondanks complexe geohydrologie.

Verbinding in het landschap

Deze brochure benadrukt het belang van het verbinden van versnipperde natuurgebieden in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Een stappenplan helpt beheerders en grondeigenaren om leefgebieden voor biodiversiteit te versterken en verbinden, waardoor soorten zich kunnen verplaatsen en overleven in een samenhangend landschap.

Het Heuvelland, een landschap om te koesteren

Het Heuvelland kent veel verschillende leefgebieden. In deze brochure nemen we u mee door drie kenmerkende natuurtypen waarnaar de afgelopen jaren veel onderzoek is gedaan: hellingschraallanden, hellingbossen en kalkmoerassen met kalktufbronnen. We laten zien hoe ze met elkaar en met andere natuurtypen samenhangen. Waar bedreigingen en kansen liggen. En hoe het juiste herstelbeheer de flora en fauna kan helpen, de natuur robuuster maakt en daarmee de hele regio aantrekkelijker maakt.

Versterking van connectiviteit voor soorten van hellingschraallanden

Het Limburgse Heuvelland heeft drie belangrijke Europese habitattypen die bedreigd worden door habitatversnippering. Dit rapport onderzoekt hoe de connectiviteit tussen natuurgebieden verbeterd kan worden om de biodiversiteit te behouden. Er worden maatregelen voorgesteld zoals het uitbreiden van habitats en het creëren van corridors om de dispersie van soorten te bevorderen.

Herstel kwelmilieus langs de terassenmaas

Dit onderzoek richt zich op locaties, ecologie en herstelvoorwaarden van kwelmilieus op de Maasterrassen, met nadruk op de invloed van Maas-overstromingen. Het gebied beslaat Roermond tot Mook, inclusief Middenterras, Laagterras en recente overstromingsvlakte. Doel: benutten van herstelkansen voor kwelmilieus door systeemanalyse en ontwerpprincipes per ecotoop.

OBN advies Wijffelterbroek

In opdracht van Stichting Ark en Natuurmonumenten wordt gewerkt aan het aanpassen van de waterhuishouding in het Wijffelterbroek. Het doel is een doorstroommoeras te ontwikkelen, met aandacht voor ecologische doelen, waterkwaliteit en de impact op bestaande natuur, zoals het elzenbroekbos.

No regret maatregelen in relatie tot Zwarte specht

In verschillende N2000-gebieden in Nederland, zoals Noord-Brabant, Gelderland en Drenthe, is de populatie Zwarte specht te laag, wat ruimtelijke ontwikkelingen bemoeilijkt. Provincies zoeken naar maatregelen die de populatie kunnen versterken, met succes in Limburg, maar de oorzaak blijft onbekend.

Uitbreiding en herstel kwaliteit van Veldbies-Beukenbossen

Het rapport onderzoekt Veldbies-Beukenbossen, met focus op hun karakterisering, herstel, en uitbreidingsmogelijkheden. Het bespreekt de vegetatietypes, bijzondere soorten, en Natura 2000-beleidskader. Aanbevelingen omvatten zowel spontane als actieve beheermethoden voor kwaliteitsverbetering en uitbreiding.

Advies herinrichting omgeving Heidsche Peel (Limburg)

Op verzoek van Staatsbosbeheer werd een advies uitgebracht over de herinrichting van landbouwpercelen rond het natuurgebied Heidsche Peel. Dit gebied bestaat uit kleine peelrestanten in een agrarische omgeving nabij Ysselsteyn. Het advies richt zich op het verbeteren van de hydrologie, het creëren van natuur en het herstellen van verbindingen tussen de restanten. Het deskundigenteam baseerde zich op analyses, een veldbezoek en door Staatsbosbeheer aangeleverde gegevens.