Loopkevers en andere bodemfauna bij natuurbruggen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Het rapport behandelt de monitoring van loopkevers en andere bodemfauna op de natuurbruggen Zandpoort en Zeepoort in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Doel was de ecologische functie van de bruggen te evalueren als verbindingszones voor soorten die anders geïsoleerd zouden blijven.
Kustbroedvogels in Nederland

Deze brochure biedt inzicht in het inrichten en beheren van broedhabitats voor kustbroedvogels in Nederland. Gericht op terreinbeheerders en beleidsmakers, behandelt het duurzame en effectieve maatregelen voor natuurherstel, met speciale aandacht voor factoren als habitatdynamiek, predatie en menselijke verstoring.
Natuur en stikstof: doen wat moet en kan

Het adviesrapport ‘Doen wat moet én kan’ van de Ecologische Autoriteit concludeert dat het slecht gaat met de stikstofgevoelige natuur in Nederland. De overheid moet en kan nu noodmaatregelen nemen om de eigen natuurdoelen nog te halen. In dit kennisuur worden de analyses uit het rapport besproken.
Kustbroedvogelbiotopen

Dit rapport biedt een overzicht van effectieve en duurzame maatregelen voor het beheer en de inrichting van broedgebieden voor kustbroedvogels. Het richt zich op het behouden van natuurlijke dynamiek, optimalisatie van waterpeil, en aanvullende maatregelen zoals predatorenbestrijding.
Herstelmaatregelen en stikstofdepositie in het Natura 2000-gebied Kennemerland-Zuid

Wösten Juridisch Advies vroeg OBN om advies over herstelmaatregelen en stikstofreductie in Kennemerland-Zuid. Conclusie: maatregelen volstaan niet zonder stikstofreductie, gezien blijvende schade door hoge depositie. Dit geldt voor twee stikstofgevoelige habitats en mogelijk andere Natura 2000-gebieden langs de kust.
Handleiding dynamisering zeereep

Deze brochure biedt beheerders praktische richtlijnen voor dynamisch beheer van de zeereepduinen. Het ondersteunt duurzame kustveiligheid, biodiversiteitsherstel en klimaatbestendigheid, met aandacht voor doelstellingen, randvoorwaarden, uitvoering en monitoring van dynamisering langs de Nederlandse kust.
Werkprotocol: konijnen uitzetten voor populatieherstel

De dynamiek in de kustduinen neemt af door verhoogde stabiliteit en stikstofneerslag. Konijnen zijn essentieel voor het ecosysteem in de duinen, maar lage populaties vormen uitdagingen. Terreinbeheerders willen konijnen herintroduceren om de ecologische balans te herstellen. Dit protocol is hierbij een praktische handleiding.
Herstel konijnenpopulaties in de kustduinen

Konijnen zijn cruciaal voor het behoud van Grijze Duinen, maar hun populaties herstellen traag door virussen en habitatproblemen. Onderzoek richt zich op het verbeteren van hun herstel door inzicht in virussen, genetica, voedselkwaliteit en habitat, met aanbevelingen voor beheer en bijzettingen.
Interacties waddengebied

Dit rapport onderzoekt habitat-overstijgende interacties in het Waddengebied, met focus op de ecologische connectiviteit tussen wad en schoorwaleilanden. Het benadrukt de noodzaak van gecoördineerd beheer voor ecosysteembehoud. Experimenten tonen aan dat mossel- en zeegrasvestiging gunstig zijn voor eilandstabiliteit, maar vereisen verbeterde structuren en begrip van lokale dynamiek.
Populatiedynamiek en bescherming van Tapuiten in de Noordduinen in 2019

De Tapuit, een vogel die afhankelijk is van open duinhabitats, heeft in Nederland een sterke afname doorgemaakt. Oorzaken zijn vergrassing door stikstof en het afnemen van konijnenpopulaties. Er zijn beheersmaatregelen getroffen, zoals grazen met schapen en bescherming tegen predatie.
Langetermijneffecten van extensieve duinbegrazing in kalkarme kustduinen

Populatiedynamiek en bescherming van Tapuiten in de Noordduinen in 2018

De tapuitpopulatie in Nederland is sterk afgenomen door verlies van open duinhabitats en konijnenafname. Beheersmaatregelen zoals begrazing, habitatherstel en nestbescherming worden ingezet om deze bedreigde vogelsoort te behouden.
Beheeradvies activering eolische dynamiek duinen Zwanenwater als PAS-maatregel voor habitattype H2130 Grijze duinen

Het habitattype H2130 Grijze duinen is in Nederland achteruitgegaan door stikstofvervuiling. Om dit tegen te gaan, worden herstelmaatregelen genomen, zoals het stimuleren van verstuiving. Dit bevordert bodemverjonging en behoudt de ecologische variatie in duingebieden, zoals in het Zwanenwater.
Herstel grijze duinen door reactiveren kleinschalige dynamiek

In duingebieden moet kleinschalige verstuiving zorgvuldig worden gepland op lange termijn. Strategieën variëren van vegetatiebeheer tot het activeren van stuifkuilen, afhankelijk van kalkgehalte en ecologische noodzaak, met aandacht voor praktische uitvoering en ruimtelijke spreiding.
Beheeradvies activering eolische dynamiek duinen Zuid-Kennemerland als PAS-maatregel voor habitattype H2130 Grijze duinen

Het habitattype H2130 Grijze duinen is afgenomen door stikstofdepositie. In het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) worden maatregelen, zoals het bevorderen van verstuivingsdynamiek, genomen om herstel en uitbreiding te stimuleren, vooral in Zuid-Kennemerland.
Natuurkwaliteit en PAS herstelopgave in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Waternet maakt zich zorgen over de hoge graasdruk van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het deskundigenteam adviseert een reductie van PAS-maatregelen, het plaatsen van exclosures om kwetsbare soorten te beschermen en het verminderen van de damhertenpopulatie voor natuurherstel.
Populatiedynamiek en bescherming van Tapuiten in de Noordduinen in 2016

De Tapuit, een vogel afhankelijk van droge duinhabitats, is sinds de jaren ’70 sterk afgenomen en staat nu op de Rode Lijst. Habitatverlies door vergrassing en predatie door vossen bedreigen de soort. Beschermings- en herstelmaatregelen worden momenteel geëvalueerd.
Beheeradvies De Schorren, Texel

In 2015 stelde Natuurmonumenten een visie op voor het behoud en mogelijke uitbreiding van het kweldergebied De Schorren op Texel. Onderzoek wijst uit dat uitbreiding moeilijk is door veranderde hydrodynamiek, maar het behoud kan met rijshoutdammen. Monitoring van hoogteontwikkeling is aanbevolen.
Populatiedynamiek en bescherming van Tapuiten in de Noordduinen in 2015

De Tapuitenpopulatie in de Noordduinen is essentieel voor het behoud van de soort in Nederland. De populatie daalt sinds 2012 door verminderde voortplantingssucces en toenemende predatie. Herstelmaatregelen zoals begrazing en nestbescherming kunnen mogelijk helpen, maar vereisen monitoring.
Beheeradvies activering eolische dynamiek op de Waddeneilanden als PAS-maatregel voor habitattype H2130 Grijze duinen

Habitat H2130 Grijze duinen in Nederlandse kustgebieden, vooral op kalkarme Waddeneilanden, lijdt onder stikstofvervuiling. Herstelmaatregelen, zoals verstuiving om duinverjonging te bevorderen, worden onderzocht en toegepast via het PAS-programma. Nieuwe inzichten richten zich op duurzame natuurbeheeraanpak.
Beheeradvies Noordduinen – Grafelijkheidsduinen herstel verstuivingsdynamiek

In 2015 vroeg Landschap Noord-Holland advies over het herstel van witte en grijze duinen in de Noordduinen en Grafelijkheidsduinen. Het doel was het reactiveren van de verstuivingsdynamiek om de Tapuit te behouden, met 6 hectare stuifkuilen als doel voor 2016-2021.
Beheeradvies Schoorlse Duinen

Tussen 2009 en 2011 verbrandde 270 hectare van de Schoorlse Duinen. Staatsbosbeheer vraagt het OBN-deskundigenteam advies over herstel- en beheermaatregelen, afgestemd op Natura 2000-doelen. Tijdens een veldbezoek werden aandachtspunten besproken, waaronder prioritering, plaggen en effecten van achtergebleven organisch materiaal.
Vegetatie-trends van N-depositie gevoelige duinhabitats op de Waddeneilanden

Op verzoek van de Dienst Landelijk Gebied (DLG) voerde EGG Consult een trendanalyse uit van stikstofgevoelige habitattypen op de Waddeneilanden. Het onderzoek toonde aan dat herstelmaatregelen in duinvalleien succesvol waren en dat dynamisch kustbeheer nadelige effecten van stikstofdepositie compenseert.
Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Sinds 2000 is de damhertenpopulatie in de Amsterdamse Waterleidingduinen sterk gegroeid. Het advies richt zich op de impact van herten op natuurgebieden, met aanbevelingen voor populatieregulatie en verder onderzoek naar effecten op habitattypen zoals Grijze duinen en Duinbossen.