BlueCAN: casus De Wieden

Cover BlueCAN casus De Wieden

Deze factsheet laat de eerste resultaten zien van het verkennende veldwerk dat in november 2020 heeft plaatsgevonden in natuurgebied De Wieden, als onderdeel van het BlueCAN onderzoek naar broeikasgasemissies van open wateren.

Natuur en stikstof: doen wat moet en kan

Natuur en stikstof OBN Kennisuur

Het adviesrapport ‘Doen wat moet én kan’ van de Ecologische Autoriteit concludeert dat het slecht gaat met de stikstofgevoelige natuur in Nederland. De overheid moet en kan nu noodmaatregelen nemen om de eigen natuurdoelen nog te halen. In dit kennisuur worden de analyses uit het rapport besproken.

Stimuleren van acrotelmontwikkeling in hoogveenrestanten

Herstel van actieve hoogveenvorming vereist stabiele waterstanden en ontwikkeling van een veenmosrijke acrotelm. Onderzoek (2017-2021) toont dat herintroductie van bultvormige veenmossen mogelijk effectief is, mits hydrologische stabiliteit en microklimaat optimaal zijn, ondanks droogte-uitdagingen.

Acrotelmontwikkeling hoogveen

Dit onderzoek richtte zich op het herstel van acrotelms in Nederlandse hoogvenen door herintroductie van bultvormende veenmossen. Belangrijkste bevindingen zijn dat bultvormers goed gedijen bij plas-dras condities met strobedekking, en dat een hoge dichtheid van introductie en hoge CO2-concentraties gunstig zijn. Het succes hangt af van hydrologische omstandigheden en concurrentie met bestaande veenmossen.

Duurzaamheid van basenminnende schraallanden in kwelzones

In schraallanden is verzuring sinds de jaren ’80 een probleem voor vegetatie. Onderzoek tussen 1989 en 2020 toont aan dat de basenverzadiging en pH beïnvloed worden door organische stof en kwelfluxen. Droogte en oxidatie van sulfiden vormen risico’s voor basenminnende vegetatie.

Veenbasis afbraakprocessen in relatie tot hydrologie

De veenbasis is een slecht doorlatende laag die grondwater vasthoudt en veenvorming bevordert. Onderzoek toont aan dat blootstelling aan lucht, nitraat en sulfaat de veenbasis niet significant aantast, zolang de bovenliggende veenlaag nat blijft. Bij het Wierdense Veld veroorzaakte drainage grondwaterverlies, wat vermeden moet worden.

De Engbertsdijksvenen

De Engbertsdijksvenen, een hoogveengebied in Overijssel, vereist Natura 2000-behoud. Maatregelen uit de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) focussen op herstel en beperken de bufferzones tot circa 250 hectare in het noorden voor optimale natuurontwikkeling, terwijl de landbouw in omliggende bufferzones stopt.

Het Wierdense Veld

Het Wierdense Veld, een hoogveengebied, vereist herstelmaatregelen om kwaliteit en areaal te behouden ondanks stikstofuitdagingen. Externe maatregelen, zoals hogere grondwaterstanden en drinkwaterbeperkingen, zijn nodig voor langetermijnbehoud. Bufferzones rond het gebied helpen ontwatering te verminderen en landbouwactiviteiten worden beperkt.

Een robuust Reestdal binnen handbereik

Het OBN Deskundigenteam Beekdallandschap onderzoekt of het Reestdal Natura2000-waardige habitats en andere belangrijke natuurwaarden bevat. Dit is nodig vanwege onzekerheid over EHS-status en natuurbeheer. Focus ligt op behoud, potenties, inrichting en beheer van unieke Nederlandse en Europese natuurwaarden.