Actieplan natuurbeheer binnendijken Provincie Zeeland

Het Actieplan Natuurbeheer Binnendijken in Zeeland, een initiatief van Provincie Zeeland en betrokken organisaties, beoogt deze negatieve trend te keren. Het plan bevat doelen voor bloemdijken, faunadijken en landschappelijke dijken, en biedt beheerpakketten en subsidies voor herstel en beheer. De focus ligt op het creëren van een ecologisch netwerk waarin bloemdijken centraal staan, met specifiek beheer gericht op behoud van biodiversiteit.
Kustbroedvogels in Nederland

Deze brochure biedt inzicht in het inrichten en beheren van broedhabitats voor kustbroedvogels in Nederland. Gericht op terreinbeheerders en beleidsmakers, behandelt het duurzame en effectieve maatregelen voor natuurherstel, met speciale aandacht voor factoren als habitatdynamiek, predatie en menselijke verstoring.
Natuur en stikstof: doen wat moet en kan

Het adviesrapport ‘Doen wat moet én kan’ van de Ecologische Autoriteit concludeert dat het slecht gaat met de stikstofgevoelige natuur in Nederland. De overheid moet en kan nu noodmaatregelen nemen om de eigen natuurdoelen nog te halen. In dit kennisuur worden de analyses uit het rapport besproken.
Bestrijding van dijkviltbraam in Zeeland

Dijkviltbraam, een invasieve soort in Nederland, groeit snel en vormt grote struiken. Intensief maaien en begrazing zijn effectief maar vaak onvoldoende. Andere methoden zoals branden of chemische bestrijding zijn lastig. Effectieve controle vereist hoge kosten en extra financiering.
Kustbroedvogelbiotopen

Dit rapport biedt een overzicht van effectieve en duurzame maatregelen voor het beheer en de inrichting van broedgebieden voor kustbroedvogels. Het richt zich op het behouden van natuurlijke dynamiek, optimalisatie van waterpeil, en aanvullende maatregelen zoals predatorenbestrijding.
Werkprotocol: konijnen uitzetten voor populatieherstel

De dynamiek in de kustduinen neemt af door verhoogde stabiliteit en stikstofneerslag. Konijnen zijn essentieel voor het ecosysteem in de duinen, maar lage populaties vormen uitdagingen. Terreinbeheerders willen konijnen herintroduceren om de ecologische balans te herstellen. Dit protocol is hierbij een praktische handleiding.
Herstel konijnenpopulaties in de kustduinen

Konijnen zijn cruciaal voor het behoud van Grijze Duinen, maar hun populaties herstellen traag door virussen en habitatproblemen. Onderzoek richt zich op het verbeteren van hun herstel door inzicht in virussen, genetica, voedselkwaliteit en habitat, met aanbevelingen voor beheer en bijzettingen.
Langetermijneffecten van extensieve duinbegrazing in kalkarme kustduinen

Beheeradvies natuurherstel Schor en Slikken bij Bath, Westerschelde

Het OBN Deskundigenteam adviseert ophoging van de geulwand bij Bath tot net onder NAP, gebruik van flauwe hellingen en beperkte kribben. Experimenten met sedimentatie worden aanbevolen, met minimale impact op jonge schorvegetatie en foeragerende vogels. Zorgvuldige uitvoering is essentieel.
Herstel grijze duinen door reactiveren kleinschalige dynamiek

In duingebieden moet kleinschalige verstuiving zorgvuldig worden gepland op lange termijn. Strategieën variëren van vegetatiebeheer tot het activeren van stuifkuilen, afhankelijk van kalkgehalte en ecologische noodzaak, met aandacht voor praktische uitvoering en ruimtelijke spreiding.