Home > Habitattypen > H1310 – Zilte pionierbegroeiingen

H1310 – Zilte pionierbegroeiingen

Beheertypen van het H1310 – Zilte pionierbegroeiingen zijn:

N01.02 Duin- en kwelder

N09.01 Schor en kwelder

Algemeen

Dit habitattype betreft pionierbegroeiingen op zilte gronden in het kustgebied, zowel buiten- als binnendijks. Zilte pionierbegroeiingen komen voor op plekken waar overstroming met zout water zorgt voor dynamische en open standplaatsen. Het betreft enerzijds pioniergemeenschappen met vooral zeekraalsoorten en anderzijds pioniergemeenschappen met Zeevetmuur. De begroeiingen ontwikkelen zich ieder jaar opnieuw op een kale, meestal opdrogende bodem.

 

Relatief belang binnen Europa

H1310_A Zilte pionierbegroeiingen (zeekraal): zeer groot. De zilte pionierbegroeiingen komen wijd verspreid voor langs de Europese kusten. Daarbij nemen ze overal slechts kleine oppervlakten in. De aanzienlijk grote oppervlakte die het habitattype (subtype A) in Nederland inneemt is daarom van relatief groot belang.

H1310_B Zilte pionierbegroeiingen (zeevetmuur): groot De zilte pionierbegroeiingen komen weliswaar wijd verspreid voor langs de Europese kusten, maar ze nemen overal slechts kleine oppervlakten in.

Beide begroeiingen komen veelal in dezelfde gebieden voor. Toch is de ecologie zeer verschillend. Ze worden daarom als twee subtypen beschouwd. Verschillen in overstromingsfrequentie, zout- en vochtgehalte zijn bepalend voor het onderscheid tussen deze subtypen.

Subtypen

H1310_A Zilte pionierbegroeiingen (zeekraal)

Deze begroeiingen komen voor op hooggelegen slikken, lage schorren en kwelders, laaggelegen, sterk uitdrogende delen van hogere schorren en kwelders en als binnendijkse begroeiingen van zoute standplaatsen. Het gaat om dagelijks met zeewater overstroomde of langdurig natte plekken.

 

H1310_B Zilte pionierbegroeiingen (zeevetmuur)

Deze begroeiingen komen voor op achterduinse strandvlaktes, in de overgangszone tussen kwelders en duinen, en op ingedijkte zandplaten. De bodem blijft zilt door incidentele overstroming met zout water, maar is minder zout en minder voedselrijk dan die van subtype A.

 

Bron: natura2000.nl

Gerelateerde OBN onderzoeken

Helaas, geen gerelateerde OBN onderzoeken gevonden.

Gerelateerde overige publicaties

Kustbroedvogels in Nederland

- sep 2024

Broedhabitat Kluut Provincie Zuid-Holland

- jan 2024

Variatie op de kwelder door beweiding

- jan 2019

Gerelateerde activiteiten

Komende activiteiten

20 mrt 2025Veldwerkplaats

Bodembiologie

20 mrt 2025Webinar

Ophogen beekbodems

16 apr 2025Veldwerkplaats

Insectvriendelijk maaibeheer

Afgeronde activiteiten

14 mei 2024Veldwerkplaats

Broedhabitat voor kustbroedvogels