Home > Habitattypen > H1320 – Slijkgrasvelden

H1320 – Slijkgrasvelden

Beheertypen van het H1320 – Slijkgrasvelden zijn:

N01.02 Duin- en kwelder

N09.01 Schor en kwelder

Algemeen

Dit habitattype betreft pionierbegroeiingen waarin slijkgrassoorten domineren op periodiek met zout water overspoelde slikken. Meestal vormt het slijkgras open structuren van grote pollen. De begroeiingen kunnen echter ook aaneengesloten vegetaties vormen. Slijkgrasvelden komen van nature voor op zilte wadvlakten en in slibrijke kommen en prielen van kwelders. Op veel plaatsen komt het type daarom voor in combinatie met onder andere habitattype Zilte pionierbegroeiingen (zeekraal) (H1310_A).

Net als in enkele andere West-Europese landen is in Nederland de oorspronkelijk kenmerkende, inheemse soort Klein slijkgras (Spartina maritima) vrijwel verdwenen. De soort kwam vroeger voor in het zuidwestelijke kustgebied maar is daar (nagenoeg) verdwenen als gevolg van areaalverlies (samenhangend met de uitvoering van de Deltawerken) en verdringing door Engels slijkgras (Spartina anglica) dat in het verleden aangeplant werd als slibbinder.

Omdat de vegetatie nu (nagenoeg) geheel bestaat uit een ingeburgerde slijkgrassoort, komt het habitattype in ons land (nagenoeg) alleen nog voor in matige vorm. In deze vorm komt het type nu ook voor in het Waddengebied en in een bredere zone in het intergetijdengebied van de Delta; daarnaast komt het soms voor langs zoute afgesloten zeearmen en in sloten met zoute kwel.

Relatief belang binnen Europa

Het relatief belang binnen Europa is aanzienlijk. In ons land bereikt het type de noordgrens van haar areaal. Als gevolg van de verdringing van Klein slijkgras komt het habitattype in Nederland niet meer in goede vorm voor, vandaar dat het belang van dit habitattype tot de laagste categorie behoort.

 

Bron: natura2000.nl

Gerelateerde OBN onderzoeken

Ruimte voor zand

- mrt 2025

Gerelateerde overige publicaties

Variatie op de kwelder door beweiding

- jan 2019

Gerelateerde activiteiten

Komende activiteiten

12 jun 2025Webinar

Werkwijzer LESA Rivierengebied

12 jun 2025Kennisdag

Themadag Veen en CO2

19 jun 2025Webinar

Autochtone bomen en struiken

Afgeronde activiteiten

14 mei 2024Veldwerkplaats

Broedhabitat voor kustbroedvogels