Home > Habitattypen > H2120 – Witte duinen

H2120 – Witte duinen

Beheertypen van het H2120 – Witte duinen zijn:

N01.02 Duin- en kwelder

N08.02 Open duin

Algemeen

Dit habitattype betreft door Helm (Ammophila arenaria), Noordse helm (x Calammophila baltica) of Duinzwenkgras (Festuca arenaria) gedomineerde delen van de buitenduinen. De naam ‘witte duinen’ slaat op de kleur van het zand: omdat er nog geen bodemontwikkeling heeft plaatsgevonden, is de kleur nog wit in plaats van grijs (als in H2130).

Witte duinen met helmbegroeiingen ontstaan van nature daar waar embryonale duinen (H2110) zo ver aanstuiven dat de plantengroei buiten het bereik van zout grondwater en overstromend zeewater komt. Dit proces vindt plaats in de zeereep (de duinenrij die aan het strand grenst), Ook al overstromen ze niet, de invloed van zeewater is nog steeds groot door de inwaai van fijne zoutdruppeltjes, ontstaan bij de verneveling van opspattend golfwater (‘salt spray’).

Witte duinen kunnen echter ook ontstaan door uitstuiving of overstuiving van eerder vastgelegde grijze duinen of door opstuiving van door mensen aangelegde windbarrières (rijshout en helmaanplanten). De Witte duinen komen dan ook niet alleen voor in de zeereep, maar ook op (nog of weer) actief stuivende (macro)parabolen in het zeeduin (dat deel van de buitenduinen dat ligt tussen de zeereep en de middenduinen).

Zoutinwaai en stuivend zand zorgen voor een extreem milieu waarin slechts weinig plantensoorten kunnen overleven. Helm is daarvan de belangrijkste: door de door deze plant gevormde vegetatiestructuur wordt het zand vastgelegd, waarbij Helm tot wel een meter mee kan blijven groeien tijdens het opstuiven van het zand.
Voor de meeste soorten van dit habitattype is het belangrijk dat de Helm vitaal is. Daarvoor is verstuiving noodzakelijk. Als de verstuiving vermindert, gaat de helm verouderen. Plekken met onbegroeid verstuifbaar zand maken dan ook onderdeel uit van het habitatype.

De mooiste voorbeelden van het habitattype komen daar voor waar de helmduinen vrij kunnen stuiven en de kust niet kunstmatig is vastgelegd. Aanplantingen van Helm en Noordse helm worden alleen tot het habitattype gerekend indien er geen regelmatig patroon van aangeplante pollen meer herkenbaar is.

 

Relatief belang binnen Europa

Het relatief belang binnen Europa is groot. Het habitattype is wijd verspreid langs de Atlantische en Mediterrane kust. Nederland heeft relatief veel duinen, maar de oppervlakte aan optimaal ontwikkelde, natuurlijke voorbeelden van Witte duinen is in ons land betrekkelijk gering.

 

Bron: natura2000.nl

Gerelateerde OBN onderzoeken

Populatiedynamiek en bescherming van Tapuiten in de Noordduinen in 2019

- jan 2020

Populatiedynamiek en bescherming van Tapuiten in de Noordduinen in 2018

- jan 2019

Populatiedynamiek en bescherming van Tapuiten in de Noordduinen in 2016

- jan 2017

Populatiedynamiek en bescherming van Tapuiten in de Noordduinen in 2015

- jan 2016

Gerelateerde overige publicaties

Werkprotocol: konijnen uitzetten voor populatieherstel

- jul 2022

Beheeradvies Noordduinen – Grafelijkheidsduinen herstel verstuivingsdynamiek

- jan 2016

Advies Begrazingsplan Nationaal Park Schiermonnikoog

- jan 2015

Gerelateerde activiteiten

Komende activiteiten

20 mrt 2025Veldwerkplaats

Bodembiologie

Afgeronde activiteiten

30 sep 2024Veldwerkplaats

Exoten in het duingebied

09 sep 2024Veldwerkplaats

Ruimte voor zand

24 mei 2023Veldwerkplaats

Werkprotocol konijnen uitzetten voor populatieherstel