Home > Habitattypen > H2130 – Grijze duinen

H2130 – Grijze duinen

Beheertypen van het H2130 – Grijze duinen zijn:

N01.02 Duin- en kwelder

N08.02 Open duin

Algemeen

Het habitattype betreft de min of meer droge graslanden van het duingebied (en vergelijkbare plaatsen in aangrenzende delen van het kustgebied). Het gaat hierbij om soortenrijke begroeiingen met dominantie van laagblijvende grassen, kruiden, mossen en/of korstmossen. Vermengd met deze begroeiingen kunnen kruidenrijke zoombegroeiingen graslanden met dominantie van de dwergstruik Duinroos (Rosa pimpinellifolia) voorkomen.

Grijze duinen ontstaan achter de zeereep op plekken waar de door de wind veroorzaakt dynamiek voldoende laag is voor het ontstaan van gesloten begroeiingen met kruiden en mossen. Door de bodemvorming ontstaat een zogenoemde ‘C-horizont’ met een grijze kleur, vandaar de naam van het habitattype. Dynamiek in de vorm van lichte overstuiving, hellingprocessen (dynamiek door neerslag) en begrazing door konijnen zorgt van nature voor de instandhouding van het type. Vanwege de positieve invloed van verstuiving, worden ook stuifplekken binnen graslandcomplexen tot het habitattype gerekend.

De hoge soortenrijkdom is voor een belangrijk deel karakteristiek voor de grazige vegetaties zelf, maar een deel van de soorten is juist (mede) afhankelijk van onbegroeide delen (Blauwvleugelsprinkhaan), konijnenholen (Tapuit) of bloemrijke zomen (Duin- en Grote parelmoervlinder).

Het ontstaan van duingraslanden is weliswaar een natuurlijk proces, maar de uitgestrektheid van de graslanden in de Nederlandse duinen is waarschijnlijk mede veroorzaakt door menselijke activiteiten (met name beweiding, maar ook grondwateronttrekking).

De ecologische variatie van het habitattype is groot, wat samenhangt met onder andere het kalkgehalte (in de toplaag van de bodem) en de dikte van de humuslaag. Op grond hiervan worden drie subtypen onderscheiden. De overgangen tussen de subtypen zijn echter gradueel. De begroeiingen van subtype C wisselen doorgaans af met begroeiingen van subtype A of B. Ze vormen daarbij complexen of een opeenvolging van zones. Overigens komen de duingraslanden als geheel vaak voor in samenhang met helmduinen, natte duinvalleien en struwelen.

 

Relatief belang binnen Europa

Het relatief belang binnen Europa is zeer groot (subtype A en C), respectievelijk groot (subtype B).  De grote betekenis van het habitattype heeft meerdere oorzaken.
Ten eerste is de oppervlakte aan goed ontwikkelde grijze duinen in ons land groot. Ten tweede komen in ons land een aantal min of meer unieke ( ‘endemische’) plantengemeenschappen voor. Dit geldt met name voor de begroeiingen van subtype A. Bovendien ligt ons land centraal in het verspreidingsgebied van het habitattype dat zich uitstrekt van Gibraltar tot en met het Oostzeegebied.

 

Subtypen

H2130_A Grijze duinen (kalkrijk)

Duingraslanden van kalkrijke, weinig tot niet ontkalkte bodem. Dit subtype komt vooral voor in de van nature kalkrijke duinen ten zuiden van Bergen, maar lokaal ook in de niet-ontkalkte jonge duinen van enkele Waddeneilanden. Een bijzondere vorm is het duingrasland van het- ‘zeedorpenlandschap’.

H2130_B Grijze duinen (kalkarm)

Duingraslanden van bodems die van nature kalkarm zijn of waarvan de toplaag ontkalkt is. Vooral in dit subtype kunnen korstmossen een opvallende plaats innemen.

 

Bron: Natura2000.nl

Gerelateerde OBN onderzoeken

Omgaan met invasieve exoten in de droge duinen

- dec 2024

Herstel konijnenpopulaties in de kustduinen

- jan 2022

Langetermijneffecten van extensieve duinbegrazing in kalkarme kustduinen

- jan 2020

Populatiedynamiek en bescherming van Tapuiten in de Noordduinen in 2019

- jan 2020

Gerelateerde overige publicaties

Herstelmaatregelen en stikstofdepositie in het Natura 2000-gebied Kennemerland-Zuid

- jan 2023

Liggend bergvlas

- jul 2020

Verstuivingsdynamiek Coepelduynen

- jul 2020

Gerelateerde activiteiten

Komende activiteiten

20 mrt 2025Veldwerkplaats

Bodembiologie

Afgeronde activiteiten

21 nov 2024Webinar

Begrazing

30 sep 2024Veldwerkplaats

Exoten in het duingebied

09 sep 2024Veldwerkplaats

Ruimte voor zand