Home > Habitattypen > H7230 – Kalkmoeras

H7230 – Kalkmoeras

Beheertypen van het H7230 – Kalkmoeras zijn:

N01.04 Zand- en kalklandschap

N10.01 Nat schraalgrasland

Algemeen

Het habitattype betreft (meestal) veenvormende begroeiingen van kleine zeggen, andere schijngrassen en slaapmossen in basenrijke kwelmilieus. De meeste van deze kalkmoerassen zijn gelegen op de flanken van beekdalen. Ze komen ook wel voor in kwelzones op de overgang van hogere (pleistocene) zandgronden naar het rivierengebied. De basenminnende begroeiingen van dit habitattype komen in het riviergebied bovendien lokaal voor op zandige plekken, in duinvalleiachtige laagten. Daar treedt bij hoge rivierwaterstanden toestroom op van basenrijk grondwater, terwijl de plekken in de zomer sterk uitdrogen. Veenvorming vindt hier niet plaats.

Meestal zijn de begroeiingen van dit habitattype te herkennen aan een hoog aandeel aan bepaalde kleine zeggen en veenvorming. Veenvorming hoeft echter niet op te treden. In sommige brongebieden met kwel spoelt het organisch materiaal weg en vormt zich geen veen. Onder dergelijke omstandigheden kan zich eventueel in het kalkmoeras van dit habitattype kalktuf vormen, maar dit gebeurt zelden.

Kalkmoerassen zijn met name te herkennen aan het voorkomen van (vaak zeldzame) basenminnende (‘kalkminnende’) plantensoorten zoals Moeraswespenorchis en Tweehuizige zegge.
De zeggenbegroeiingen van de kalkmoerassen van type H7230 vertonen veel floristische overeenkomst met blauwgraslanden van habitattype H6410. De begroeiingen van type H7230 onderscheiden zich daarvan door dominantie van kleine zeggen, een hogere bedekking van slaapmossen en een lager aandeel van typische graslandsoorten en vooral het voorkomen van soorten die kenmerkend zijn voor basenrijke omstandigheden.

Het habitattype heeft dus betrekking op een complex van plantengemeenschappen en verschillende verbonden. Toch wordt hier geen indeling in subtypen gehanteerd, enerzijds omdat het aantal locaties van het habitattype in ons land zeer gering is. Anderzijds omdat de begroeiingen van beide verbonden veelal mozaïeken vormen.

 

Relatief belang binnen Europa

Het relatief belang binnen Europa is groot. Binnen Nederland behoort het kalkmoeras van dit habitattype tot de zeer soortenrijke, kwetsbare, zeldzame en bedreigde ecosystemen.

 

Bron: Natura200.nl

Gerelateerde OBN onderzoeken

Herstelmaatregelen in hellingbossen op kalkrijke bodem in Zuid-Limburg

- aug 2024

Oplossingen voor diepe insnijding van beken in het heuvelland

- jan 2022

Populatiedynamiek en bescherming van Tapuiten in de Noordduinen in 2019

- jan 2020

Populatiedynamiek en bescherming van Tapuiten in de Noordduinen in 2018

- jan 2019

Gerelateerde overige publicaties

Het Heuvelland, een landschap om te koesteren

- aug 2024

Locaties voor herstel complete hellinggradiënten in Zuid-Limburg ten behoeve van biodiversiteit

- jan 2022

Kleinschalige verstuiving voor herstel van grijze duinen

- jun 2019

Gerelateerde activiteiten

Komende activiteiten

20 mrt 2025Veldwerkplaats

Bodembiologie

Afgeronde activiteiten

Helaas, geen gerelateerde activiteiten.