Hommels
Hommelsoorten, zoals de akkerhommel, weidehommel en tuinhommel, behoren tot de belangrijkste bestuivers van zowel wilde planten als gewassen.
Algemeen
Hommelsoorten, zoals de akkerhommel, weidehommel en tuinhommel, behoren tot de belangrijkste bestuivers van zowel wilde planten als gewassen.
Behoefte van hommels
De behoeften van hommels kunnen worden samengevat in vier belangrijke factoren: Voedsel, Veiligheid, Voortplanting en Verplaatsing. Deze “vier V’s” geven inzicht in wat deze soortgroep nodig heeft om te overleven en succesvol te zijn in het agrarische landschap.
Voedsel
Hommels zijn polylectisch, wat betekent dat ze nectar en stuifmeel verzamelen van een breed scala aan bloeiende planten. Ze hebben een voorkeur voor vlinderbloemigen, composieten en lipbloemigen. Dankzij hun variërende tonglengtes kunnen sommige hommels profiteren van kleinere bloemen, zoals fluitenkruid en gewone spurrie, die voor andere hommelsoorten minder toegankelijk zijn. Fruitbomen, vroegbloeiende planten zoals paardenbloem en hondsdraf, en wilgen zijn vroeg in het voorjaar belangrijke nectarbronnen voor hommelkoninginnen.
Veiligheid
Koninginnen overwinteren in de grond of in nesten dicht bij de grond in beschutte nestplaatsen, zoals graspollen of oude muizennesten. Ook in schuren of andere gebouwen kunnen hommels zowel boven- als ondergronds schuilen.
Voortplanting
Hommels nestelen zowel boven- als ondergronds en maken gebruik van diverse locaties, zoals graspollen en verlaten muizennesten. Nestplaatsen kunnen ook worden gevonden in schuren of andere structuren die bescherming bieden.
Verplaatsing
Hommels hebben een groot foerageergebied dat kan variëren van 450 meter tot wel 3 kilometer rondom het nest. Ze zijn bestand tegen wind en regen en kunnen zelfs buiten het nest overnachten, waardoor ze beter in staat zijn om hun leefomgeving te verkennen dan veel andere wilde bijensoorten. Hun vliegperiode loopt meestal van maart tot oktober.
Maatregelen
Om hommels te ondersteunen en hun leefomgeving te verbeteren, zijn specifieke maatregelen binnen akkerbouwgebieden nodig. Deze maatregelen richten zich op het creëren van een geschikt habitat.
Verminderen insecticiden inzet
Door het gebruik van insecticiden te verminderen, wordt de blootstelling van hommels aan schadelijke stoffen beperkt.
Natuurvriendelijke oever
Bloeiende oevers leveren nectar en stuifmeel en dienen als foerageerplek voor hommels.
Heg, haag en struweel
Deze elementen bieden zowel nest- als schuilplekken.
Houtsingel en houtwal
Houtsingels en houtwallen ondersteunen door extra voedsel- en nestgelegenheid te bieden.
Meerjarige akkerrand
Meerjarige akkerranden met een mix van inheemse kruiden en bloemen bieden gedurende het hele seizoen voeding voor hommels.
Vogelakker
Vogelakkers leveren een bloemrijk habitat waar hommels op kunnen foerageren.
Extensief kruidenrijk grasland
Bloeiende kruiden zoals klavers bieden een stabiele nectarbron voor hommels tijdens hun hele actieve periode.