Over OBN
OBN Natuurkennis ontwikkelt en verspreidt kennis met als doel het structureel herstel en beheer van natuurkwaliteit. Het is een onafhankelijk en innovatief platform waarin mensen uit beheer, beleid en wetenschap samenwerken.
De werkgebieden van het Kennisnetwerk zijn:
- Nationaal Natuurnetwerk: inrichting van nieuw verworven (landbouw)gronden naar bepaalde natuurtypen
- Natura 2000: beheer en ontwikkeling gericht op het realiseren van de (internationale) instandhoudingsdoelen voor habitats en soorten en de daarvoor op te stellen herstelstrategieƫn- en maatregelen. Bijvoorbeeld voor de mitigatie van de effecten van stikstofdepositie of door hydrologisch herstel.
- Soortenbeleid: behoud of herstel van populaties van bedreigde en beschermde soorten en (waar nodig) bestrijding van invasieve exoten, hetzij door specifieke maatregelen, hetzij door inrichting en herstel van natuurgebieden.
- Cultuurlandschap: effectiviteit van het particulier landschaps-, landgoed- en bosbeheer en van het agrarisch natuurbeheer.
Het netwerk OBN Natuurkennis bestaat uit acht deskundigenteams, georganiseerd per landschapstype, en de expertisegroep Fauna.
In elk deskundigenteam zitten zowel terreinbeheerders, beleidsmakers als onderzoekers. Het onderzoek is vraaggestuurd: in coproductie door eigenaren/ beheerders, overheden en onderzoekers worden kennisvragen geformuleerd en onderzoeksprojecten ontwikkeld.
Het OBN doet onderzoek en publiceert naar aanleiding daarvan rapporten, artikelen en brochures. Naar aanleiding van vragen van terreineigenaren geven de deskundigenteams adviezen over inrichting of beheer. Het kennisnetwerk organiseert regelmatig activiteiten zoals veldwerkplaatsen, symposia, workshops en kennisdagen om kennis uit te wisselen. De werkwijze binnen het OBN Natuurkennis is samengevat in een notitie die haar werkwijze en organisatie beschrijft.
Het ministerie van LVVN en BIJ12/IPO zijn verantwoordelijk voor de aansturing van OBN Natuurkennis. De coƶrdinatie van het kennisnetwerk is in handen van de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE).
35 jaar OBN: de kracht van kennis
In 2024 bestaat het kennisnetwerk OBN 35 jaar. OBN Natuurkennis is een uniek en krachtig netwerk met enorm betrokken mensen die samen werken aan kennis om de natuurgebieden te behouden en herstellen. OBN kenmerkt zich door kennisontwikkeling > kennisdeling > toepassing in de praktijk > met als uiteindelijk resultaat: versterking natuurkwaliteit. Op deze pagina vind je voorbeelden van OBN resultaten.
Meer informatie
- OBN Kennisagenda 2025-2030
- OBN Kennisagenda 2025-2030 overzicht thema's
- Jaarverslag OBN en UPN 2023
- OBN Natuurkennis jaarverslag 2022
- OBN Jaarplan 2023
- OBN jaarverslag 2021
- OBN Jaarverslag 2020
- OBN Jaarplan 2021
- OBN Jaarverslag 2019
- Organisatie en werkwijze van het Kennisnetwerk OBN
- OBN Jaarplan 2020
- OBN Jaarverslag 2018
- OBN Jaarplan 2019
- OBN Jaarplan 2018
- OBN Jaarverslag 2016
- OBN Jaarplan 2017