Voor het behoud en bescherming van natuurkwaliteit in Nederland is kennis over de ecologische effecten
van de stikstofdepositie van groot belang. Dit onderzoek gaat over de impact van stikstofdepositie (N-depositie) op voedselkwaliteit en producent-consumentrelaties. Er zijn aanzienlijke hiaten in het begrip van hoe N-depositie invloed heeft op de C:N van producenten en de fitness van consumentensoorten. Een groot kennishiaat ligt in de effecten van N-depositie op de chemische samenstelling van planten (producenten) en de consequenties daarvan op de consumenten.
In dit rapport wordt uitvoerig aandacht besteed aan dit specifieke aspect. In de ecologie wordt vanuit verschillende invalshoeken onderzoek gedaan naar variatie in voedselkwaliteit en het effect ervan op het functioneren van consumenten. Vooral voor soorten in oligotrofe en slecht gebufferde habitats, zoals die in Natura 2000-beschermde gebieden, kunnen de effecten van verhoogde N-depositie schadelijk zijn.
Het rapport laat zien dat de soortenrijkdom van consumenten onder verhoogde N-depositie kan afnemen, waarbij gespecialiseerde soorten het meest kwetsbaar zijn. Er wordt ook gewezen op de noodzaak om het effect van N-depositie te onderzoeken op essentiële mineralen en sporenelementen in planten, en hoe deze elementen de herbivorenpopulaties beïnvloeden. Toekomstig onderzoek moet zich richten op de samenstelling van essentiële aminozuren en vetzuren en de evolutionaire aanpassingen van consumentensoorten aan veranderende voedselkwaliteit.
De laatste onderzoeken, bijeenkomsten en actuele thema’s
Coördinatie van OBN Natuurkennis door VBNE. Financiering door Ministerie van LVVN, Bij12 en de Europese Unie.
Heb je een vraag? Onze deskundigen
geven je graag advies op maat.
Neem contact op met
Geert van Duinhoven
g.vanduinhoven@vbne.nl
06 225 301 25