Op deze pagina vind je alle OBN onderzoeken. Gehonoreerde onderzoeken, lopende onderzoeken en afgeronde onderzoeken.
233 resultaten gevonden
Ontwikkeling en herstel heischrale graslanden in Nederland – fase 2
Publicatiedatum: juni, 2025
|
Lopend onderzoek
Dit onderzoek richt zich op het herstel en de nieuwvorming van heischrale graslanden in Nederland. Het doel is om op praktijkschaal herstelstrategieën te testen, effecten te meten, en inzichten te verbeteren, met nadruk op bodemkwaliteit, soortenintroductie en effectieve verdeling van...
Basiskwaliteit natuur in akkerbouwgebieden
Publicatiedatum: juni, 2025
|
Onderzoeksrapport
Natuurinclusieve landbouw rond natuurgebieden vermindert emissies van voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen, bevordert biodiversiteit en biedt een buffer tegen milieu-impact. Het onderzoek richt zich op praktische toepassing van natuur-inclusieve maatregelen op basis van regionale omstandigheden en behoeften.
De werkwijzer LESA Rivierengebied biedt handreikingen aan opdrachtgevers én opdrachtnemers hoe een Landschapsecologische Systeemanalyse (LESA) voor riviergebieden op te stellen.
Voortzetten drooglegging Kropswolderbuitenpolder
Publicatiedatum: april, 2025
|
Adviesrapport / Raad&daad
Advies van het OBN Deskundigenteam Laagveen en zeekleilandschap aan het Groninger Landschap over voortzetting van de drooglegging van de Kropswolderbuitenpolder in 2025. Waarom een derde droogleggingsjaar weinig effect zal hebben en welke alternatieven mogelijk zijn voor herstel van rietvegetatie en...
Pionierbegroeiingen op rotsbodem
Publicatiedatum: april, 2025
|
Onderzoeksrapport
Pionierbegroeiingen op rotsbodem is een zeer zeldzaam habitattype, zeker ook in Zuid-Limburg. In dit onderzoek is gezocht naar de reden voor de zeer moeizame verbreiding en vestiging van de plantensoorten van rotsvegetaties.
Kansen voor biodiversiteit bij klimaatmaatregelen in laagveen
Publicatiedatum: april, 2025
|
Onderzoeksrapport
Onderzoek naar de impact van vernatting op biodiversiteit in laagveengebieden. Ontdek hoe waterherkomst en vernattingstype bijdragen aan natuurontwikkeling en klimaatdoelen. Inclusief beslisboom voor beheerders.
Jaarverslag 2024 OBN-UPN
Publicatiedatum: april, 2025
|
Jaarplan / jaarverslag
Dit jaarverslag OBN en UPN 2023 laat zien over welke onderwerpen er nog steeds vragen bestaan, maar vooral ook welke nieuwe kennis is ontwikkeld om nog beter onderbouwd en efficiënter te kunnen werken aan beheer, bescherming en herstel van de...
Wel of niet bemesten en bekalken van graslandnatuurtypen
Publicatiedatum: april, 2025
|
Adviesrapport / Raad&daad
Dit advies geeft handvatten over het wel of niet bemesten en bekalken van graslanden met beheerpakketten voor de natuurtypen Vochtig hooiland N10.02, Kruiden- en faunarijke grasland N12.02, Glanshaverhooiland N12.03 en Vochtig weidevogelgrasland N13.01.
Ruimte voor zand
Publicatiedatum: maart, 2025
|
Onderzoeksrapport
Onderzoek toont aan dat voor een functionerend kustlandschap een minimale ruimte van van minstens 1500-2200 meter duinzones nodig is voor biodiversiteit. Ontdek welke delen van de Nederlandse kust breed genoeg zijn en hoe beheer en suppletiemethoden kunnen bijdragen aan natuurherstel.
Maaistrategieën voor insectvriendelijk maaibeheer
Publicatiedatum: februari, 2025
|
Brochures en folders
“Insectvriendelijk maaibeheer helpt biodiversiteit te behouden door slimme maaistrategieën. Lees over de impact van maaien op insecten en ontdek duurzame beheeropties zoals gefaseerd maaien en diervriendelijke machines.”
Chronische vergrassing van droge heide met pijpenstrootje
Publicatiedatum: december, 2024
|
Onderzoeksrapport
Pijpenstrootje verdringt heidevegetaties in droge heidegebieden door bodemdegradatie, verzuring en stikstoftoevoer. Dit onderzoek richt zich op de oorzaken en omstandigheden van deze vergrassing, met als doel het ontwikkelen van beheeradviezen om de biodiversiteit van heidelandschappen te herstellen en behouden.
Omgaan met invasieve exoten in de droge duinen
Publicatiedatum: december, 2024
|
Onderzoeksrapport
Het onderzoek richt zich op de aanpak van invasieve exoten in Nederlandse droge duinen, zoals Bezemkruiskruid en Amerikaanse vogelkers. Het doel is om vast te stellen hoe deze exoten de biodiversiteit beïnvloeden en effectieve bestrijdingsmethoden te ontwikkelen.