Op deze pagina vind je alle OBN onderzoeken. Gehonoreerde onderzoeken, lopende onderzoeken en afgeronde onderzoeken.
233 resultaten gevonden
Wormenbestrijding bij grazers in de natuur
Publicatiedatum: juli, 2024
|
Adviesrapport / Raad&daad
In dit beheeradvies wordt uitgelegd wat het effect is van ontwormingsmiddelen op de natuur en hoe je als veehouder en dierenarts het gebruik van deze middelen tot een minimum kan beperken. Minder middelen gebruiken is niet alleen beter voor de...
Klimaateffecten op riviernatuur
Publicatiedatum: juli, 2024
|
Adviesrapport / Raad&daad
Dat klimaatverandering invloed heeft op de afvoer in onze rivieren is al langer duidelijk. Hierbij krijgt vooral het toenemende risico op overstromingen veel aandacht. Met programma’s als Ruimte voor de rivier en de aanleg van klimaatbuffers wordt daarop ingespeeld. Minder...
Langetermijneffecten van bosbekalking en -bemesting: de Harderwijkerproef
Publicatiedatum: juli, 2024
|
Monitoringsrapport
In het Nederlandse droog zandlandschap veroorzaakt atmosferische depositie verlies van biodiversiteit. Onderzoek naar bosbekalking en mineralengiften toont dat lichte kalkgift (tot 3 ton/ha) verzuringsschade vermindert zonder het ecosysteem te verstoren, maar hogere doses veroorzaken onwenselijke ecologische veranderingen.
Bramenland Nederland – Soortenrijkdom en natuurwaarde
Publicatiedatum: mei, 2024
|
Brochures en folders
Nederland heeft meer dan 200 bramensoorten, die bijdragen aan de biodiversiteit en karakteristieke landschappen. Ondanks dat bramen soms negatief worden gezien in de stikstofdiscussie, spelen ze een belangrijke rol in natuurbeheer. De brochure benadrukt hun ecologische waarde en gebruik als...
Hoe kan natuurinclusieve landbouw bijdragen aan de ecologische opgave van PAGW in het rivierengebied?
Publicatiedatum: mei, 2024
|
Adviesrapport / Raad&daad
Dit onderzoek behandelt ecologische randvoorwaarden voor natuurinclusieve landbouw in het rivierengebied, met kansen voor extensieve begrazing, natte teelten zoals lisdodde en wilgengrienden. Innovatie en onderzoek zijn nodig voor verdere ontwikkeling, inclusief de integratie van landbouw met recreatie en passende pachtconstructies.
Potentie van kleefaarde voor de ontwikkeling van natuur in Zuid-Limburg
Publicatiedatum: mei, 2024
|
Adviesrapport / Raad&daad
Bodems in residuaire materialen vertonen variaties in loessdek, verkarsting, en agrarisch gebruik, wat leidt tot complexe bodemmozaïeken. Dit beïnvloedt de vegetatie sterk. Gedetailleerde bodem- en vegetatiestudies zijn essentieel voor natuurherstelplannen.
Aanpak van stuifzandherstelbeheer: Natuurbeheerplan Oudsbergen
Publicatiedatum: mei, 2024
|
Adviesrapport / Raad&daad
In februari 2023 werd de duinengordel bij de Oudsberg bezocht, waaruit bleek dat de stuifzandzones matig ongunstig waren door te lage dynamiek en onvoldoende plagdiepte. Advies omvat een gefaseerd plan voor verbetering van de natuurkwaliteit door geleidelijk plaggen van stuifzandcellen.
Grip op beekslib
Publicatiedatum: april, 2024
|
Onderzoeksrapport
Slib in beken bevordert de groei van algemene waterplanten zoals Grof hoornblad en Smalle waterpest door verhoogde nutriënten en bicarbonaat, terwijl het de groei van doelsoorten zoals Teer vederkruid en Waterviolier vermindert, waardoor vegetatie verschuift naar meer algemene soorten.
Stimulering jonge verlanding tot nieuwe trilvenen: Biobouwers en vraat
Publicatiedatum: april, 2024
|
Onderzoeksrapport
Trilvenen in Nederlandse laagvenen verdwijnen door successie en moeizame verlanding. Onderzoek toont aan dat vraat door rivierkreeften en watervogels, suboptimale condities en gebrek aan biobouwers belemmerend werken. Aanbevolen maatregelen zijn afrastering, biobouwers inbrengen, ecosysteemaanpak en zorgvuldig maaibeheer.
Kansen voor fauna in natuurbeheer
Publicatiedatum: februari, 2024
|
Brochures en folders
Deze brochure biedt natuurbeheerders praktische handvatten om de leefomgeving van fauna te verbeteren aan de hand van de vier V’s: Voedsel, Veiligheid, Voortplanting en Verplaatsing. Waar eerdere maatregelen vooral op bodem en planten gericht waren, blijkt nu dat fauna specifieke...
Broedhabitat Kluut Provincie Zuid-Holland
Publicatiedatum: januari, 2024
|
Adviesrapport / Raad&daad
De Provincie Zuid-Holland wil het broedsucces van de kluut verbeteren. Adviezen omvatten het creëren van kleine kolonies, aanleg van kale eilandjes ter bescherming tegen predatoren, stroomrasters, en goed onderhoud van nestlocaties met geschikte foerageergebieden en waterpeilbeheer.
Kieviten in Nederlandse graslanden – verdieping op basis van zendergegevens in 2022 en 2023
Publicatiedatum: januari, 2024
|
Monitoringsrapport
De Kievit, een typische weidevogel, staat onder druk door afname in de broedpopulatie, voornamelijk door lage kuikenoverleving. Recent onderzoek in 2022, ondersteund door GPS-gegevens, biedt inzicht in de opgroeihabitat en het effect van omgevingsfactoren op het vogelbeheer.