Het habitattype H2130, ook bekend als Grijze duinen, is sterk achteruitgegaan in de Nederlandse kustgebieden, vooral in kalkarme gebieden op de Waddeneilanden. Belangrijke oorzaken zijn stikstof en de vermindering van natuurlijke duindynamiek. Om de negatieve effecten van de hoge stikstofdepositie tegen te gaan, zijn in de Programmatische Aanpak Stikstof diverse maatregelen ingevoerd, waaronder kleinschalige verstuiving. Dit onderzoek richt zich specifiek op het hoe en waar van het bevorderen van deze verstuivingsdynamiek om de verjonging en variatie in duinlandschappen te stimuleren.
Het OBN onderzoekt de effectiviteit van kleinschalige verstuivingen om daarmee het behoud en herstel van Grijze duinen te waarborgen. Dit onderzoek biedt waardevolle inzichten voor natuurbeheerders en beleidsmakers, en geeft richting voor toekomstige maatregelen om de biodiversiteit en duurzame ontwikkeling van de kustduinen te verbeteren. Voor de Waddeneilanden wordt grootschaligere verstuiving in bepaalde gebieden als een kansrijke maatregel gezien.
In het rapport staat een tabel met daarin per deelgebied op de eilanden een set aan kansrijke en minder kansrijke maatregelen.
De laatste onderzoeken, bijeenkomsten en actuele thema’s
Coördinatie van OBN Natuurkennis door VBNE. Financiering door Ministerie van LVVN, Bij12 en de Europese Unie.
Heb je een vraag? Onze deskundigen
geven je graag advies op maat.
Neem contact op met
Geert van Duinhoven
g.vanduinhoven@vbne.nl
06 225 301 25