Home > Publicaties > BlueCAN: broeikasgasemissies uit oppervlaktewater

BlueCAN: broeikasgasemissies uit oppervlaktewater

Status: Extern - Afgerond onderzoek
Looptijd:
januari, 2020
-
januari, 2023
Uitvoerder: Witteveen+Bos, Deltares, B-Ware

Samenvatting

Terrein-, water- en natuurbeheerders werken hard om hun CO2-voetafdruk te verlagen en daarmee de opwarming van de aarde te beperken. Uit het BlueCAN onderzoek van 2019 is gebleken dat oppervlaktewateren substantieel – circa 5% – bijdragen aan de totale Nederlandse broeikasgasemissies en dat er een verband is met de waterkwaliteit.

In dit onderzoek is aan de hand van casussen inzicht in de broeikasgasemissies van drie verschillende type wateren (meren en plassen, sloten en kanalen) opgedaan. De metingen, modelberekeningen en analyses ondersteunen de inschatting dat broeikasgasemissies uit oppervlaktewateren voor 5% bijdragen aan de totale Nederlandse broeikasgasemissies. De resultaten zijn gebruikt om tot een eerste methodiek te komen voor het analyseren van broeikasgasemissies, waarbij de focus ligt op het ontwikkelen van een model voor het kwantificeren van broeikasgasemissies.

Het BlueCAN-onderzoek heeft een aantal andere nieuwe inzichten opgeleverd:

  • Er is een duidelijke link tussen de waterkwaliteit en de omvang van de broeikasgasemissies. Het verminderen van de input van nutriënten en het verbeteren van de ecologische kwaliteit (meer waterplanten) zal leiden tot reductie van broeikasgasemissies, met name het sterke broeikasgas methaan;
  • De invloed van bioturbatie en waterplanten is relevant. Uit de modelresultaten blijkt dat bioturbatie en de aanwezigheid van waterplanten in de waterkolom relevant is voor de omvang van de broeikasgasemissies;
  • De (externe) aanvoer van koolstof is in sterke mate bepalend voor de omvang van broeikasgasemissies.

OBN Natuurkennis heeft een financiële bijdrage geleverd om dit onderzoek mogelijk te maken. Deskundigenteam Laagveen- en zeeklei was betrokken bij het onderzoek. 

Lees meer over dit onderzoek:

Gerelateerde activiteiten

Komende activiteiten

06 mei 2025Kennisdag

Kennisochtend Heidevergrassing door pijpenstrootje

15 mei 2025Webinar

Insectvriendelijk maaibeheer

11 jun 2025Veldwerkplaats

Pioniersbegroeiingen op rotsbodem

Afgeronde activiteiten

16 mei 2024Webinar

CO2 in het natuurbeheer

Nieuws

Helaas, geen gerelateerd nieuws.