Home > Publicaties > Bramenland Nederland – Soortenrijkdom en natuurwaarde

Bramenland Nederland – Soortenrijkdom en natuurwaarde

Publicatiedatum:
mei, 2024

Samenvatting

Nederland is een waar bramenparadijs met meer dan 200 verschillende soorten, die een belangrijke rol spelen in de biodiversiteit en de natuurkwaliteit van het land. Deze soorten variëren sterk in hun groeiplaatsen, van zure tot kalkrijke bodems en van voedselarme tot voedselrijke omgevingen. Veel bramensoorten zijn kenmerkend voor oude cultuurlandschappen en bossen met hoge natuurwaarde. Ondanks hun ecologische belang worden bramen in de stikstofdiscussie vaak onterecht gezien als een teken van achteruitgang. Deze negatieve perceptie leidt af van de echte gevolgen van stikstofdepositie. De brochure benadrukt daarom de waarde van bramensoorten en verduidelijkt hoe ze gebruikt kunnen worden als indicatoren voor natuurkwaliteit. Het document beschrijft ook de genetische en ecologische diversiteit van bramen in Nederland en buurlanden, en biedt inzicht in hun rol binnen verschillende landschappen.

Adviezen voor beheer

  1. Ken de bramenflora en hun ecologische waarde voor het behoud van regionale biodiversiteit.
  2. Behoud oude landschapselementen zoals houtwallen en perceelgrenzen, vaak rijk aan bramensoorten van hoge natuurwaarde.
  3. Beperk bramenbeheer in natuurgebieden en neem alleen maatregelen als kwetsbare flora bescherming vereist.
  4. Analyseer waarom een terrein te veel wordt overwoekerd met bramen. Een dominantie van bramen kan natuurlijk en tijdelijk zijn.
  5. Vermijd grootschalige kap, aangezien deze leidt tot bramendominantie.
  6. Stimuleer overgangen van bos naar lage vegetatie, waarbij bramen een natuurlijke rol kunnen spelen in de mantelvegetatie.
  7. Vestiging en uitbreiding van bramen in natuurontwikkeling op voormalige akkers en cultuurgraslanden is een natuurlijk proces.
  8. Inbrengen van bramen is niet nodig: op geschikte bodems komt braam vanzelf.
  9. Verwijder invasieve exoten zoals Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse eik langs paden en bosranden om bramenvegetaties te beschermen.
  10. Bestrijd dijkviltbraam en voorkom dat deze inheemse soorten verdringt. Maaien en begrazing zijn effectieve methoden om dijkviltbraam te bestrijden.

Gerelateerde activiteiten

Komende activiteiten

06 mei 2025Kennisdag

Kennisochtend Heidevergrassing door pijpenstrootje

15 mei 2025Webinar

Insectvriendelijk maaibeheer

11 jun 2025Veldwerkplaats

Pioniersbegroeiingen op rotsbodem

Afgeronde activiteiten

19 okt 2023Webinar

De ene braam is de andere niet

19 sep 2023Veldwerkplaats

Bramen in het natuurbeheer

Nieuws

Helaas, geen gerelateerd nieuws.