Het herstel van soortenrijke natte heide wordt bemoeilijkt door de dominantie van Pijpenstrootje, veroorzaakt door verdroging, verzuring, vermesting en achterstallig beheer. Plaggen is een effectieve, maar ingrijpende maatregel, met nadelen zoals bodemverstoring en verlies van organische stof. Alternatieven zoals drukbegrazing en chopperen worden onderzocht in een studie die zich richt op de effecten op bodemchemie, vegetatie en fauna.
In vier terreinen in Nederland zijn drie vegetatiebehandelingen (plaggen, chopperen en drukbegrazing) vergeleken met een onbehandelde controle. De nulmeting vond in 2011 plaats, gevolgd door een effectmeting in 2013. De belangrijkste
aanbeveling op basis van de ervaringen luidt dat de meest ingrijpende maatregel (plaggen) zinvol blijft voor gerichte toepassing op kleine schaal en dat de minst ingrijpende maatregel (drukbegrazing), mits gespreid in ruimte en tijd, ook op grotere schaal kan worden toegepast. Chopperen hangt daar tussenin. Aanvullend bekalken is na plaggen en na chopperen meestal aan te raden, maar het is nog te vroeg om te beoordelen of dit ook bij drukbegrazing of zelfs zonder vegetatiebeheer een effectieve maatregel tegen verzuring vormt.
De laatste onderzoeken, bijeenkomsten en actuele thema’s
Coördinatie van OBN Natuurkennis door VBNE. Financiering door Ministerie van LVVN, Bij12 en de Europese Unie.
Heb je een vraag? Onze deskundigen
geven je graag advies op maat.
Neem contact op met
Geert van Duinhoven
g.vanduinhoven@vbne.nl
06 225 301 25