In Nederland worden jaarlijks duizenden weidevogelnesten beschermd tegen agrarische activiteiten om de populatie op peil te houden. Toch bestaat er discussie over het effect van nestbezoek op de overlevingskansen van deze nesten. Dit onderzoek heeft onderzocht of nestcontroles een negatief effect hebben op het broedsucces, het zogeheten bezoekeffect.
Om het bezoekeffect te analyseren, zijn drie verschillende modellen ontwikkeld en getest op gesimuleerde en bestaande datasets. Uit de analyses blijkt dat nestbezoek inderdaad kan leiden tot verhoogde verliezen, vooral in gebieden met een hoge predatiedruk. Het extra verlies door nestbezoek kan oplopen tot 15% per controle, wat resulteert in een significante afname van het broedsucces bij meerdere bezoeken.
De oorzaak van het bezoekeffect is niet volledig vastgesteld, maar de onderzoeksresultaten suggereren dat betreding van het nestgebied een pad creëert dat roofdieren zoals vossen en kraaien kunnen volgen. Ook kan achtergelaten geur een rol spelen bij verhoogde predatie.
Hoewel nestbescherming de overlevingskans verhoogt, kan frequente controle dat positieve effect deels tenietdoen. Dit geldt vooral bij bescherming tegen vee en kunstmestbemesting. Voor nesten die zonder bescherming verloren zouden gaan door maaien of mestinjectie, blijft bescherming met beperkte controle nog steeds de beste optie.
Op grotere schaal blijkt dat veel nesten überhaupt geen bescherming nodig hebben, omdat ze niet in aanraking komen met agrarische werkzaamheden. De meest effectieve strategie is daarom om enkel nesten op te sporen die daadwerkelijk risico lopen en om controles na de eerste beschermingsmaatregel tot een minimum te beperken. Een controle na drie weken wordt aanbevolen.
De laatste onderzoeken, bijeenkomsten en actuele thema’s
Coördinatie van OBN Natuurkennis door VBNE. Financiering door Ministerie van LVVN, Bij12 en de Europese Unie.
Heb je een vraag? Onze deskundigen
geven je graag advies op maat.
Neem contact op met
Geert van Duinhoven
g.vanduinhoven@vbne.nl
06 225 301 25