Het uitvoeren van natuurherstel- en inrichtingsprojecten wordt vaak grootschalig aangepakt. Ingrijpende maatregelen, zoals het aanpassen van de hydrologie, afgraven van een nutriëntenrijke toplaag of het verwijderen van bosopslag, zijn vaak nodig om condities te creëren waarin het beoogde natuurtype zich beter kan ontwikkelen of kan herstellen.
Natuurmonumenten vraagt OBN Natuurkennis inzicht te geven in de netto klimaatimpact van natuur(herstel)projecten om de klimaatdiscussie met het publiek te kunnen voeren.
De onderzoekers adviseren om een database te ontwikkelen waarin gestandaardiseerde kengetallen van broeikasgasemissies vanuit verschillende natuur- en landschapstypen en herstelmaatregelen opgenomen worden. Deze database zou beheerd moeten worden door een overheidsinstantie, onafhankelijk gevalideerd moeten worden en enkel moeten bestaan uit getallen uit gepubliceerde studies.
Aanvullend zouden ook de meest invloedrijke processen die de koolstofcyclus, broeikasgasemissies en levenscyclus van materialen beïnvloeden in de database beschreven kunnen worden. Met een dergelijke database zou vervolgens een toegankelijke rekentool ontwikkeld kunnen worden waarmee beheerders en beleidsmakers voor verschillende scenario’s meer inzicht kunnen krijgen in de broeikasgasemissies. In samenspraak met beheerders zou ook een lijst opgesteld kunnen worden van regelmatig voorkomende werkzaamheden en ingrepen waarvan bekend is dat ze tot een grote verandering in de klimaatvoetafdruk van een (natuur)gebied zullen leiden. In dit advies zijn het verwijderen van bos, het afgraven van grond en het vernatten van verdroogde systemen als voorbeelden gebruikt.
De laatste onderzoeken, bijeenkomsten en actuele thema’s
Coördinatie van OBN Natuurkennis door VBNE. Financiering door Ministerie van LVVN, Bij12 en de Europese Unie.
Heb je een vraag? Onze deskundigen
geven je graag advies op maat.
Neem contact op met
Geert van Duinhoven
g.vanduinhoven@vbne.nl
06 225 301 25