Elke terreinbeheerder die effectgerichte maatregelen heeft uitgevoerd, weet het: we mogen hoge verwachtingen hebben van het resultaat. Zeldzame of zelfs verdwenen plantensoorten bevolken weer het behandelde terrein. Toch is dit succes slechts een deel van het verhaal . Want maar liefst de helft van de doelsoorten uit het natuurbeleid zijn diersoorten. En hoe staat het eigenlijk met die diersoorten in de OBN-projecten? Heeft de fauna ook te lijden onder de ‘ver-thema’s? En profiteren zoogdieren, insecten, vogels of reptielen óók van de maatregelen die zich al bewezen hebben voor de flora?
Voor veel beheerders, maar ook voor wetenschappers en beleidsmakers, zijn dit nog vragen zonder een duidelijk antwoord. De laatste tijd is duidelijk geworden dat de fauna helaas niet altijd automatisch ‘meelift’ met de flora . Sterker nog: er zijn voorbeelden bekend waar effectgerichte maatregelen zelfs negatief uitpakken voor sommige dieren. De komende jaren zal onderzoek moeten uitwijzen op welke manier het OBN iets aan de achteruitgang van de fauna kan doen. Tot die tijd is het zaak om effectgerichte maatregelen zó uit te voeren dat de fauna daar in ieder geval geen schade van ondervindt . Professioneel natuurherstel betekent voortaan kleinschaliger, minder netjes en minder grondig werken.
Deze brochure laat de complexiteit van natuurbeheer zien, met speciale aandacht voor het evenwicht tussen flora en fauna en geeft enkele vuistregels voor beheer:
De laatste onderzoeken, bijeenkomsten en actuele thema’s
Coördinatie van OBN Natuurkennis door VBNE. Financiering door Ministerie van LVVN, Bij12 en de Europese Unie.
Heb je een vraag? Onze deskundigen
geven je graag advies op maat.
Neem contact op met
Geert van Duinhoven
g.vanduinhoven@vbne.nl
06 225 301 25