Heischraal grasland is een prioritair habitattype, waarvoor een doelstelling voor uitbreiding en kwaliteitsverbetering is geformuleerd. Voor uitbreiding van het areaal lijkt voormalige landbouwgrond gunstig, vooral op plekken waar deze
verworven kan worden tegen bestaande natuurgebieden aan. Op die plekken kan uitbreiding van heischraal grasland eveneens zorgen voor versterking van de versnipperde metapopulaties van karakteristieke soorten en een heropbouw van de kenmerkende gemeenschappen. Op voormalige landbouwgrond is de hoge voedselrijkdom (met name fosfaat) een probleem voor het ontwikkelen van nieuwe heischrale graslanden. Dit probleem kan ondervangen worden door de
voedselrijke toplaag af te graven. In dit onderzoek zijn maatregelen onderzocht die genomen zijn om de abiotiek
van voormalige landbouwpercelen die heringericht worden en er is een algemeen herintroductieplan opgesteld. Dit plan is bedoeld om in de tweede fase uit te voeren.
Het onderzoek toont aan dat voormalige landbouwgrond vaak te rijk aan fosfaat is, maar door ontgronden en bekalking kan de bodem geschikt worden gemaakt. De beschikbaarheid van maaisel en zaden uit geschikte natuurgebieden is echter beperkt. In de tweede fase van dit onderzoek wordt de vegetatieontwikkeling en zaadvestiging gemonitord.
In de volgende fase van dit onderzoeksprogramma wordt op vijf percelen de vegetatieontwikkeling van het opgebrachte maaisel gevolgd en zal ook de bodemchemie in kaart worden gebracht. Op vier van deze vijf percelen zullen naast maaisel ook zaden van tandjesgras, echte guldenroede, liggende vleugeltjesbloem, heidekartelblad en valkruid worden ingebracht om de kieming en vestiging te onderzoeken. Voor sommige soorten zijn slechts weinig zaden beschikbaar, waardoor ze niet overal uitgezaaid kunnen worden.
De laatste onderzoeken, bijeenkomsten en actuele thema’s
Coördinatie van OBN Natuurkennis door VBNE. Financiering door Ministerie van LVVN, Bij12 en de Europese Unie.
Heb je een vraag? Onze deskundigen
geven je graag advies op maat.
Neem contact op met
Geert van Duinhoven
g.vanduinhoven@vbne.nl
06 225 301 25