Dit onderzoek analyseert de kwelmilieus op de Maasterrassen, van Roermond tot Mook, met speciale aandacht voor de effecten van Maas-overstromingen. Het richt zich op drie terrasniveaus: het Middenterras, Laagterras en de recente overstromingsvlakte. Het doel is om herstel- en ontwikkelingskansen voor kwelmilieus in kaart te brengen, met nadruk op ecologische functies en randvoorwaarden voor succesvol herstel.
De studie onderzoekt de landschapsecologische opbouw, zoals oude relictgeulen en bodemopbouw, en beoordeelt de huidige natuurwaarden en potentiële habitats. Belangrijke vragen zijn waar de beste herstelkansen liggen en hoe deze te benutten zijn, inclusief relevante ontwerpprincipes en voorwaarden voor ecotoop-specifieke inrichtingsprojecten.
Kaartmateriaal toont kansrijke herstelgebieden, vaak gerelateerd aan oude restgeulen van de Maas. De conclusie is dat kwalitatief goed grondwater nabij het maaiveld ideaal is voor kwelgemeenschappen. Het onderzoek benadrukt de noodzaak van locatiespecifiek systeemonderzoek om grondwaterdynamiek en -kwaliteit te monitoren en om effectief herstel en beheer te realiseren.
De laatste onderzoeken, bijeenkomsten en actuele thema’s
Coördinatie van OBN Natuurkennis door VBNE. Financiering door Ministerie van LVVN, Bij12 en de Europese Unie.
Heb je een vraag? Onze deskundigen
geven je graag advies op maat.
Neem contact op met
Geert van Duinhoven
g.vanduinhoven@vbne.nl
06 225 301 25