Home > Publicaties > Herstel van kruiden- en faunarijke graslanden in het droge zandlandschap

Herstel van kruiden- en faunarijke graslanden in het droge zandlandschap

Status: OBN - Afgerond onderzoek
Looptijd:
januari, 2016
-
januari, 2019
Uitvoerder: KWR, Eichhorn Ecologie, Royal Haskoning DHV, Courbois

Samenvatting

In het droge zandlandschap is het kruiden- en faunarijk grasland (N12.02) ecologisch waardevol, maar veel van deze graslanden vertonen een dominantie van grassen zoals gestreepte witbol en gewoon struisgras, wat resulteert in een lage biodiversiteit. Het huidige onderzoek richtte zich op hoe deze graslanden kunnen worden omgevormd tot meer soortenrijke, kruiden- en faunarijke graslanden. De studie onderzocht de effecten van tijdelijk akkerbeheer, zoals tijdelijke roggeteelt en zwarte braak, in combinatie met het inzaaien van nectar- en waardplanten. De resultaten tonen aan dat deze maatregelen, zelfs bij een hoog fosfaatgehalte, kunnen leiden tot een verhoogde vegetatiediversiteit, vooral in graslanden met een lagere biomassa. Op een locatie met lagere biomassa ontwikkelde zich al na een jaar een kruidenrijke vegetatie. Ondanks de positieve resultaten zijn de langetermijneffecten nog niet volledig duidelijk, en ook de impact op insectenfauna moet verder worden onderzocht. Monitoring is noodzakelijk om de duurzaamheid van deze maatregelen en hun effect op de biodiversiteit te bevestigen.

 

Beheeradvies

  • Voor het bevorderen van een diverse flora op droge zandgronden wordt het uitvoeren van tijdelijk akkerbeheer, zoals zwarte braak en tijdelijke roggeteelt, sterk aanbevolen. Zwarte braak, waarbij de bodem gedurende een groeiseizoen herhaaldelijk wordt gefreesd, blijkt effectief te zijn in het verlagen van grasdominantie en het stimuleren van de vestiging van kruiden en nectarplanten.
  • Naast bodembewerking is het inzaaien van zaden van nectar- en waardplanten essentieel om de plantendiversiteit te verhogen.

 

Beleidsadvies

  • Gezien de variabiliteit in biomassa en bodemomstandigheden, is het belangrijk dat beleid maatwerk in beheerstrategieën mogelijk maakt. Beleidsmakers moeten richtlijnen en tools ontwikkelen die terreineigenaren helpen bij het aanpassen van beheermaatregelen aan lokale omstandigheden, zoals droogtestress en stikstofbeperkingen.
  • Investeren in langetermijnmonitoring en onderzoek is cruciaal. Beleidsmakers zouden beleid moeten ontwikkelen dat regelmatige evaluatie van beheermethoden en hun impact op zowel flora als fauna bevordert. Dit helpt bij het bijsturen van beleid en beheerstrategieën op basis van actuele gegevens en bevindingen.

 

Lees meer over dit onderzoek

Gerelateerde activiteiten

Komende activiteiten

Helaas, geen gerelateerde activiteiten.

Afgeronde activiteiten

Helaas, geen gerelateerde activiteiten.

Nieuws

Helaas, geen gerelateerd nieuws.