In 2007–2008 heeft Wageningen University & Research in opdracht van Stichting Het Gooisch Natuurreservaat onderzocht hoe de natuurbrug (ecoduct) Zanderij-Crailoo wordt gebruikt door zowel dieren als mensen. Deze 800 meter lange brug verbindt natuurgebieden in het Gooi en is uniek omdat hij toegankelijk is voor zowel fauna als recreanten.
Het onderzoek toont aan dat alle middelgrote en grote zoogdieren uit de omgeving, zoals reeën, vossen en dassen, de brug gebruiken. Daarnaast zijn zes soorten amfibieën* en twee soorten reptielen** op de brug waargenomen. Amfibieën bevinden zich vooral bij de aangelegde poelen en dichte begroeiing, terwijl reptielen zijn aangetroffen in heischrale vegetatie en struweelzones.
De brug wordt ook intensief gebruikt door mensen; wekelijks maken duizenden wandelaars, fietsers en ruiters gebruik van de paden. Hoewel menselijke activiteit enige verstoring kan veroorzaken, blijkt uit het onderzoek dat dieren de brug voornamelijk tijdens rustige uren gebruiken, wat de impact minimaliseert.
Op basis van deze bevindingen doet het rapport aanbevelingen voor het beheer van de brug, zoals het creëren van meer poelen voor amfibieën en het beperken van verstoring tijdens nachtelijke uren. De natuurbrug vervult succesvol haar dubbele functie als ecologische verbinding en recreatieve route.
* kleine watersalamander, gewone pad, rugstreeppad, bruine kikker, heikikker, poelkikker
** ringslang, levendbarende hagedis, zandhagedis
De laatste onderzoeken, bijeenkomsten en actuele thema’s
Coördinatie van OBN Natuurkennis door VBNE. Financiering door Ministerie van LVVN, Bij12 en de Europese Unie.
Heb je een vraag? Onze deskundigen
geven je graag advies op maat.
Neem contact op met
Geert van Duinhoven
g.vanduinhoven@vbne.nl
06 225 301 25