Sinds de jaren ’80 is de kievitpopulatie in Nederland met meer dan 50% afgenomen, voornamelijk door verlies van broedhabitat, intensiever landbouwgebruik en verhoogde predatie. Studies tonen aan dat de overleving van volwassen kieviten niet is afgenomen, waardoor de achteruitgang waarschijnlijk aan een tekort aan reproductie ligt. In 2016 en 2017 werd onderzocht of maatregelen zoals vochtig, kruidenrijk grasland en aangepaste maïslandbeheer de kuikenoverleving konden verbeteren. Kuikens in maatregelgebieden op grasland hadden een betere conditie, maar de overleving op grasland was lager dan op maïsland.
Centrale onderzoeksvraag in dit nieuwe onderzoek was of twee maatregelen die in de praktijk al worden toegepast daadwerkelijk de kuikenoverleving verbeterden. Op grasland ging het om het creëren van vochtig, kruidenrijk grasland en op maïsland om een combinatie van uitgestelde bewerkingen en braakstroken. De effectiviteit van die maatregelen
werd onderzocht door individuele kievitkuikens te volgen vanaf de eerste dag dat ze uit het ei kropen door ze met een codevlag uit te rusten, waarbij de overleving van de kuikens tussen gebieden met en zonder maatregelen met elkaar werd vergeleken.
Kuikens groeiden op basis van hun gewicht harder op grasland en in maatregelgebieden. Kuikens hadden hierdoor een betere conditie op vochtig, kruidenrijk grasland vergeleken met regulier grasland. Op maïsland werden geen verschillen in conditie vastgesteld tussen controle- en maatregelgebieden. De overleving van kuikens was op maïsland hoger dan op grasland.
De laatste onderzoeken, bijeenkomsten en actuele thema’s
Coördinatie van OBN Natuurkennis door VBNE. Financiering door Ministerie van LVVN, Bij12 en de Europese Unie.
Heb je een vraag? Onze deskundigen
geven je graag advies op maat.
Neem contact op met
Geert van Duinhoven
g.vanduinhoven@vbne.nl
06 225 301 25