De brochure Kennis maken, kennis delen, thema Klimaat belicht hoe natuurbeheer, beleid en wetenschap in Nederland samenwerken om biodiversiteit en natuurkwaliteit te herstellen. Het netwerk, gefinancierd door provincies en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, richt zich op praktische oplossingen voor complexe vraagstukken zoals klimaatbestendigheid, stikstofproblematiek, waterbeheer en natuurherstel.
Belangrijke thema’s zijn het robuuster maken van natuur om droogte en overstromingen op te vangen, het verminderen van CO₂-uitstoot uit veengebieden en het behoud van kwetsbare soorten. Het Kennisnetwerk genereert toepasbare kennis via wetenschappelijk onderzoek en veldproeven, en deelt deze middels rapporten, bijeenkomsten en veldwerkplaatsen. Beleidsmakers, beheerders en onderzoekers werken samen in deskundigenteams die concrete adviezen ontwikkelen, vaak met integratie van andere maatschappelijke belangen zoals landbouw en waterveiligheid.
De brochure benadrukt de intrinsieke waarde van natuur en haar cruciale rol in ecosysteemdiensten, zoals waterzuivering en voedselproductie. Het nodigt betrokkenen uit om zowel kennis te halen als bij te dragen, met als doel een duurzame en veerkrachtige natuur in Nederland.
De laatste onderzoeken, bijeenkomsten en actuele thema’s
Coördinatie van OBN Natuurkennis door VBNE. Financiering door Ministerie van LVVN, Bij12 en de Europese Unie.
Heb je een vraag? Onze deskundigen
geven je graag advies op maat.
Neem contact op met
Geert van Duinhoven
g.vanduinhoven@vbne.nl
06 225 301 25