Home > Publicaties > Kustbroedvogelbiotopen

Kustbroedvogelbiotopen

Status: OBN - Afgerond onderzoek
Looptijd:
januari, 2020
-
januari, 2023
Uitvoerder: Waardenburg Ecology, Delta Milieu Projecten, OBN

Samenvatting

Dit rapport biedt een uitgebreid overzicht van effectieve en duurzame maatregelen voor het beheer en de inrichting van broedgebieden voor kustbroedvogels, zoals de Noordse stern, visdief en andere soorten. Kustbroedvogels nestelen vaak op open, onbegroeide terreinen in dynamische intergetijdengebieden, die door erosie en sedimentatie constant veranderen. Door menselijke ingrepen, zoals de aanleg van de Deltawerken en het afsluiten van estuaria, zijn veel natuurlijke broedgebieden verdwenen of ongeschikt geworden. Het rapport bespreekt het belang van het behouden van natuurlijke dynamiek, zoals getijdevariaties en zoutwaterinvloeden. In binnendijkse gebieden waar natuurlijke dynamiek niet mogelijk is, is het optimaliseren van waterpeil met zout of brak water aanbevolen. Het rapport benadrukt ook het gebruik van flexibel peilbeheer in zoete wateren en het herintroduceren van voedselarm zand als effectieve methoden. Aanvullende maatregelen, zoals predatorenbestrijding en het plaatsen van broedpontons, kunnen helpen, maar moeten secundair worden ingezet na het realiseren van de basismaatregelen. De aanbevelingen zijn gericht op zowel bestaande als nieuwe broedgebieden, met een focus op de aanleg van eilanden in zoute of brakke wateren voor maximale effectiviteit.

 

Beheeradvies

  • Handhaaf of herstel waar mogelijk de natuurlijke dynamiek in broedgebieden door het behoud van getijdevariaties en zoutwaterinvloeden. Deze dynamiek voorkomt snelle vegetatiesuccessie en behoudt geschikt broedhabitat op lange termijn.
  • Verlaag het waterpeil voor het broedseizoen om kale grond beschikbaar te maken en voorkom dat zacht slib afneemt tijdens het broedseizoen, vooral voor de kluut.

Beleidsadvies

  • Ontwikkel en implementeer beleid voor behoud en herstel van natuurlijke dynamiek in kustbroedgebieden.
  • Reguleer waar mogelijk het waterpeil in binnendijkse gebieden met zout of brak water. Dit helpt bij het beheren van vegetatiesuccessie en zorgt ervoor dat er voldoende broedplaatsen beschikbaar zijn tijdens het broedseizoen.

 

Lees meer over dit onderzoek:

Gerelateerde activiteiten

Komende activiteiten

06 mei 2025Kennisdag

Kennisochtend Heidevergrassing door pijpenstrootje

15 mei 2025Webinar

Insectvriendelijk maaibeheer

11 jun 2025Veldwerkplaats

Pioniersbegroeiingen op rotsbodem

Afgeronde activiteiten

14 mei 2024Veldwerkplaats

Broedhabitat voor kustbroedvogels

Nieuws

Helaas, geen gerelateerd nieuws.