Sinds 1993 worden op Vlieland vaste proefvlakken gemonitord om de effecten van extensieve begrazing door runderen en schapen in de Vallei van het Veen te onderzoeken. Van de oorspronkelijke 32 proefvlakken zijn er nog 24 over. De extensieve begrazing leidde tot het behalen van enkele doelstellingen: vergrassing, struweelvorming en boomopslag werden teruggedrongen. De vegetatiehoogte werd gemiddeld lager en gevarieerder en de diversiteit in plantensoorten en loopkeversoorten nam toe. De begrazing heeft echter wel een negatief effect op de dichtheid aan minder mobiele ongewervelden zoals pissebedden en mijten.
De veebezetting wisselde in de onderzoeksperiode met een zeer lage bezetting tussen 1993 en 2001. Na 2012 vond er een ongeplande zeer snelle toename van de veebezetting plaats, met een maximale bezetting in 2017. Omdat de hooglanders vooral in de natte delen grazen en de schapen op de droge delen, was in die tijd vooral een hoge bezetting op de droge delen. Sindsdien worden de Soay-schapen weggevangen.
Tijdens dit langlopend experiment met exclosures zijn veel inzichten verkregen in de effecten op vegetatie en macrofauna van verschillende dieren in de duinen en de verschillende dichtheden daarvan.
De laatste onderzoeken, bijeenkomsten en actuele thema’s
Coördinatie van OBN Natuurkennis door VBNE. Financiering door Ministerie van LVVN, Bij12 en de Europese Unie.
Heb je een vraag? Onze deskundigen
geven je graag advies op maat.
Neem contact op met
Geert van Duinhoven
g.vanduinhoven@vbne.nl
06 225 301 25