Home > Publicaties > Natte dooradering

Natte dooradering

Status: OBN - Afgerond onderzoek
Looptijd:
januari, 2018
-
januari, 2021
Contactpersoon: Wageningen University and Research, De Vlinderstichting, Floron, Ravon, Sovon

Samenvatting

Uit het Living Planet Report Nederland 2020 blijkt dat de biodiversiteit in het landelijke gebied ernstig achteruitgaat, met een halvering van de populaties van soorten in het agrarisch gebied sinds 1890. Om deze trend te keren, werd in 2016 het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) geïntroduceerd als onderdeel van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Dit onderzoek richt zich op de ‘natte dooradering’ in het veenweidegebied, waaronder sloten en slootkanten, en onderzoekt hoe deze het beste beheerd kunnen worden om de biodiversiteit te bevorderen. De studie is bedoeld om de factoren te identificeren die de aanwezigheid van ANLb-doelsoorten en KRW-indicatorsoorten in sloten beïnvloeden. Vervolgens is het onderzoek bedoeld om te weten te komen hoe beheer- en inrichtingsmaatregelen kunnen bijdragen aan verbetering. Belangrijke bevindingen zijn dat smalle sloten en hogere grondwaterstanden gunstig zijn voor veel soorten, terwijl overmatige bemesting en lage zuurstofniveaus schadelijk zijn. De studie benadrukt het belang van waterkwaliteit, slootbeheer, en aanpassing van landgebruik om de ecologische waarde van de natte dooradering te verhogen en biedt aanbevelingen voor integrale beheerpakketten en vervolgonderzoek.

 

Beheeradvies

  • Zorg voor een goede waterkwaliteit in sloten door het beperken van bemesting en het monitoren van zuurstofniveaus. Vermijd overbemesting die leidt tot eutrofiëring, wat schadelijk is voor de biodiversiteit. Implementatie van maatregelen zoals buffers rond sloten en het gebruik van druppelirrigatie kan helpen om nutriëntenafspoeling te verminderen.
  • Zorg voor een gevarieerde sloot- en oevervegetatie. Het zal bijdragen aan een rijker ecosysteem en betere habitatvoorwaarden voor ANLb-doelsoorten en KRW-indicatorsoorten.
  • Zorg voor hoge grondwaterstanden in het veenweidegebied. Dit bevordert een gezonde ecologie en ondersteunt de populaties van verschillende soorten. De aanwezigheid van de Noordse woelmuis in Nederland is gekoppeld aan open gebieden met een hoge waterstand
  • Overweeg het instellen van grondwaterpeilbeheer om fluctuaties te minimaliseren en de habitatkwaliteit te verbeteren.

Beleidsadvies

  • Beleidsmakers zouden de ecologische doelen expliciet moeten integreren in regionale en landelijke beleidsplannen voor waterbeheer en landbouw. Dit omvat het vaststellen van concrete doelen voor biodiversiteit en waterkwaliteit in veenweidegebieden, en het implementeren van maatregelen die deze doelen ondersteunen.
  • Ontwikkel en bevorder beleidsmaatregelen die duurzaam landgebruik stimuleren in veenweidegebieden. D.

Gerelateerde activiteiten

Komende activiteiten

Helaas, geen gerelateerde activiteiten.

Afgeronde activiteiten

Helaas, geen gerelateerde activiteiten.

Nieuws

Helaas, geen gerelateerd nieuws.