Natte overstromingsvlaktes hebben een hoge soortenrijkdom en biomassa en worden gezien als een belangrijke ‘missing link’ in het Nederlandse rivierengebied. In de afgeronde fase 1 van het OBN project ‘Natte overstromingsvlaktes in het rivierengebied’ is een overzicht gemaakt van kansrijke locaties voor goed functionerende overstromingsvlaktes in Nederland. Hierbij is duidelijk geworden welke factoren de ecologische ontwikkeling van natte overstromingsvlaktes sturen. In dit vervolgonderzoek worden de relaties tussen deze factoren nader onderzocht door veldwerk op een aantal locaties langs de Rijntakken waar het rivierwater in de uiterwaarden in het voorjaar vastgehouden kan worden met als doel concrete beheer- en inrichtingsadviezen te geven.
Een aanzienlijk deel van het Nederlandse Rivierengebied is aangewezen als Natura 2000-gebied op basis van de Vogel en/of Habitatrichtlijn. Het is (van oudsher) de leefomgeving voor veel diersoorten , zoals otter, blauwborst, zwarte stern, porseleinhoen, kwartelkoning, otter, roerdomp, kamsalamander, knoflookpad, evenals vele soorten beschermde doortrekkende watervogels, die belang hebben wanneer water langer in de uiterwaarden vastgehouden kan worden. Het programma Ruimte voor de Rivieren heeft zich vooral gericht op de hoogwaterveiligheid. Recent worden we vaker geconfronteerd met langdurig lage rivierafvoeren. Herstel van natte overstromingsvlakten door water vast te houden biedt kansen om de gevolgen hiervan te mitigeren.
Het doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de ontwikkelingsmogelijkheden van goed functionerende natte overstromingsvlaktes in het Nederlandse rivierengebied en de (rand)voorwaarden die hieraan verbonden zijn. Daarnaast dient het onderzoek de opgedane kennis door te vertalen naar concrete en in de praktijk toepasbare adviezen voor inrichting, beheer en beleid.
De laatste onderzoeken, bijeenkomsten en actuele thema’s
Coördinatie van OBN Natuurkennis door VBNE. Financiering door Ministerie van LVVN, Bij12 en de Europese Unie.
Heb je een vraag? Onze deskundigen
geven je graag advies op maat.
Neem contact op met
Geert van Duinhoven
g.vanduinhoven@vbne.nl
06 225 301 25