Mogelijkheden voor bestrijding van de zonnebaars, een uitheemse invasieve vis. De Noord-Amerikaanse zonnebaars heeft zich sterk uitgebreid in Nederland en veroorzaakt ecologische schade door predatie op inheemse soorten. Deze studie onderzoekt effectieve beheermethoden, waarbij natuurlijke processen zoveel mogelijk worden benut. Er is onderscheid gemaakt tussen stromende en stilstaande wateren.
In stromende wateren wordt de omvang van zonnebaarspopulaties vooral beïnvloed door de aanwezigheid van voortplantingswateren in het stroomgebied. Populaties in beken worden vaak gevoed door stilstaande wateren die in verbinding staan met de beek. Daarom is het beperken van migratie tussen wateren een belangrijke maatregel om verspreiding te voorkomen.
In stilstaande wateren blijkt de zonnebaars sterk onderlinge concurrentie te vertonen. Bij hoge dichtheden neemt de voortplanting af, maar sterfte kan snel worden gecompenseerd. Effectieve bestrijding vereist volledige uitroeiing of regelmatige controle. Uitzetten van snoek kan helpen bij het terugdringen van de populatie, maar kan ook negatieve effecten hebben op andere vissoorten.
Naast deze maatregelen worden methoden besproken om verspreiding te beperken en zonnebaarzen te vangen of te doden, waaronder chemische bestrijding en drooglegging van wateren. De keuze van maatregelen hangt af van lokale omstandigheden. Er is dringend behoefte aan meer ervaring en evaluatie van beheersmaatregelen om de zonnebaars effectief te bestrijden.
De laatste onderzoeken, bijeenkomsten en actuele thema’s
Coördinatie van OBN Natuurkennis door VBNE. Financiering door Ministerie van LVVN, Bij12 en de Europese Unie.
Heb je een vraag? Onze deskundigen
geven je graag advies op maat.
Neem contact op met
Geert van Duinhoven
g.vanduinhoven@vbne.nl
06 225 301 25