Om een weloverwogen keuze te kunnen maken over het toekomstige peilbeheer van het Naardermeer, zijn in december 2015 twintig experts bij elkaar gebracht door de provincie Noord-Holland, Waternet en Natuurmonumenten. Deze meeting heeft de basis gevormd voor het voorliggende OBN-rapport.
Het huidige peilbeheer in het Naardermeer sluit namelijk niet aan bij de natuurdoelstellingen, wat leidt tot problemen zoals het verdwijnen van jonge moerasstadia, beperkte verlanding en verruiging van specifieke vegetatietypen zoals trilvenen. Deze knelpunten worden erkend in het Natura 2000-beheerplan (2017). Om een duurzame oplossing te vinden zijn tijdens de expertmeeting de peilfluctuaties en hun mogelijke effecten besproken. Dit rapport biedt advies voor het invoeren van flexibeler peilbeheer, specifiek gericht op laagveengebieden met diverse vegetatietypen. Hoewel de situatie in het Naardermeer uniek is, zijn de inzichten ook toepasbaar op vergelijkbare gebieden. Het doel is om met aangepaste peilfluctuaties ecologisch herstel te ondersteunen en kennisoverdracht te bevorderen.
Het advies van de expertmeeting is om de bovengrens van het maximum peil met 10 cm te verruimen. Dit zal een gunstig effect hebben op de habitattypen Trilvenen en Veenmosrietlanden, de groenknolorchis en de leefgebieden van zeggekorfslak, gestreepte waterroofkever, purperreiger en snor. Op lokale schaal zijn er positieve effecten te verwachten ten aanzien van wateren met kranswieren, krabbenscheer, breedbladige fonteinkruiden en het leefgebied van bittervoorn en kleine modderkruiper.
De laatste onderzoeken, bijeenkomsten en actuele thema’s
Coördinatie van OBN Natuurkennis door VBNE. Financiering door Ministerie van LVVN, Bij12 en de Europese Unie.
Heb je een vraag? Onze deskundigen
geven je graag advies op maat.
Neem contact op met
Geert van Duinhoven
g.vanduinhoven@vbne.nl
06 225 301 25