Sinds het begin van de vorige eeuw is het oppervlak aan heiden in Nederland met ongeveer 95% afgenomen. Dit betreft zowel droge heide (H4030) als natte heide (H4010). Het Nederlandse beleid streeft naar verbetering van de kwaliteit van bestaande heiden en uitbreiding van heidegebieden, met name op voormalige landbouwgronden. Uitdagingen hierbij zijn hoge nutriëntengehalten, pH-waarden en het ontbreken van heide-kenmerkende biota.
Een snelle oplossing is het afgraven van voedselrijke bovengrond, maar dit laat een kale bodem achter, blootgesteld aan extremen en zonder heide-vegetatie. Versneld herstel is mogelijk door pH-manipulatie (bekalken of verzuren) en toevoeging van zaden, rhizomen en bodembiota. Dit onderzoek (2011-2018) in Noordenveld onderzocht deze methoden.
Resultaten tonen dat bekalking de pH licht verhoogt en verzuring deze licht verlaagt. Maaisel of plagsel toevoeging heeft geen effect op pH, maar plagsel versnelt de ontwikkeling van vegetatie die lijkt op de referentieheide. De vegetatie ontwikkelt zich sneller dan het bodemleven, wat nog decennia kan duren om volledig te herstellen. Manipulatie van pH heeft beperkte invloed op vegetatieontwikkeling, maar toevoeging van plagsel en maaisel stimuleert zowel vegetatie als bodemgemeenschappen.
Het onderzoek concludeert dat ontgronden en gericht beheer effectief zijn voor heideherstel, waarbij lange termijn monitoring essentieel is voor volledig herstel.
Lees meer
De laatste onderzoeken, bijeenkomsten en actuele thema’s
Coördinatie van OBN Natuurkennis door VBNE. Financiering door Ministerie van LVVN, Bij12 en de Europese Unie.
Heb je een vraag? Onze deskundigen
geven je graag advies op maat.
Neem contact op met
Geert van Duinhoven
g.vanduinhoven@vbne.nl
06 225 301 25