Het Rijk en de provincies hebben in de Bossenstrategie vastgelegd om in 2030 10% meer bos te realiseren. Eén van de doelen voor deze bosuitbreiding in Nederland is door bos te ontwikkelen op voormalige landbouwgronden. De bodemsituatie op deze landbouwgronden verschilt sterk van de bodem in bestaande bossen. In dit onderzoek is gekeken
naar de ontwikkeling van bosvegetatie op voormalige landbouwgronden op de hogere, droge tot matig vochtige zandgronden. Aan welke knoppen kunnen beheerders draaien om de biodiversiteit van deze nieuwe bossen maximaal te ontwikkelen?
In dit onderzoek zijn 64 diverse boslocaties onderzocht. Het blijkt dat bossen met rijkstrooiselsoorten doorgaans een hogere biodiversiteit vertonen en een betere bodembuffering hebben dan armstrooiselbossen. Jongere bossen hebben vaak meer ruderale soorten, terwijl oudere bossen meer bossoorten herbergen. Voor optimale bosontwikkeling wordt aangeraden om de bodemomstandigheden te verbeteren vóór de aanplant, gevarieerde aanplantstrategieën te gebruiken en oude bossoorten te herintroduceren. De studie benadrukt het belang van het beheren van fosforbeschikbaarheid, schaduw, en bodembuffering om een gevarieerde en gezonde bosomgeving te creëren.
Lees artikel ‘Strategie voor biodiverse bossen op landbouwgronden’
De laatste onderzoeken, bijeenkomsten en actuele thema’s
Coördinatie van OBN Natuurkennis door VBNE. Financiering door Ministerie van LVVN, Bij12 en de Europese Unie.
Heb je een vraag? Onze deskundigen
geven je graag advies op maat.
Neem contact op met
Geert van Duinhoven
g.vanduinhoven@vbne.nl
06 225 301 25