In deze studie zijn maatregelen getoetst om de negatieve effecten van verzuring en mogelijk vermesting tegen te gaan in droge heide (H4030) en vochtige heide van de hogere zandgronden (H4010A), waarbij de vochtige heide niet gevoed wordt door grondwater maar louter door regenwater. Doel was om te beoordelen hoe steenmeel en Dolomietkalk deze middelen de bodem- en vegetatiechemie verbeteren en het bodemleven beïnvloeden. Sinds 2014 zijn de effecten van verschillende steenmelen (Soilfeed en Biolit) en Dolomietkalk op bodem- en vegetatiechemie, paddenstoelen en fauna getest.
Na 9 jaar blijken zowel Soilfeed als Biolit te hebben geleid tot een verbetering van bodembuffering en plantensoortenrijkdom, met Biolit ook enige verbetering in nutriëntensamenstelling en verminderde ammoniumconcentratie. Echter, geen van beide steenmelen resulteerde in een duidelijk systeemherstel. Dolomietkalk toonde de grootste verbetering in bodembuffering en plantensoortenrijkdom, maar bij een hoge dosering (4 ton/ha) waren er negatieve effecten op de fauna en de bodemchemie, vooral in vochtige heide met lage CEC.
De studie concludeert dat steenmeel beperkt effectief is en dat Dolomietkalk voorzichtig moet worden toegepast. Verdere onderzoeken zijn nodig naar doseringen en combinaties van herstelmaatregelen, en het snel verlagen van stikstofdepositie blijft cruciaal.
Artikel in Restoration Ecology, maart 2025:
De laatste onderzoeken, bijeenkomsten en actuele thema’s
Coördinatie van OBN Natuurkennis door VBNE. Financiering door Ministerie van LVVN, Bij12 en de Europese Unie.
Heb je een vraag? Onze deskundigen
geven je graag advies op maat.
Neem contact op met
Geert van Duinhoven
g.vanduinhoven@vbne.nl
06 225 301 25