Insectenpopulaties nemen in een verontrustende tempo af terwijl ze een cruciale rol spelen in veel ecosystemen, o.a. voor de bestuiving. Insecten zijn ook een belangrijke voedselbron voor veel ongewervelden, broedvogels (vooral in de broedfase) en andere gewervelden. Ook in de Nederlandse laagveenmoerassen gaat het vermoedelijk niet goed met de insecten en andere ongewervelden, maar het is niet duidelijk in welke mate dit hier speelt is. Ook de rol van stikstof bij deze achteruitgang is niet duidelijk, terwijl het deels om soorten gaat waarvoor een extra verantwoordelijkheid geldt vanuit Natura 2000-doelen.
Het onderzoek moet bij gaan dragen aan de kennis over de ecologie en de rol van stikstof voor een selectie van insecten, die kenmerkend zijn voor het laagveenlandschap. Dit maakt het mogelijk bij planning en uitvoering van inrichtings- en beheermaatregelen beter rekening te houden met deze soorten, zowel wat betreft behoud als bij het versterken van populaties. Het onderzoek geeft ook handvatten tot een beter onderbouwde ruimtelijke indeling van het laagveenmoeras, al of niet stikstof gerelateerd. Het kan betekenen dat het beheer binnen een gebied gezoneerd wordt uitgevoerd op basis van aanwezige gradiënten in stikstofdepositie en/of waterkwaliteit.
Het onderzoek richt zich ook op de relatie tussen insecten en andere factoren, zoals successiestadia, de ruimtelijke verdeling van landschapselementen (bos, moeras, open water, veenheide etc.), de leeftijd van elementen, het beheer en het gebruik van pesticiden in en buiten het laagveenmoeras. Kennis hierover is van belang om bij inrichting van het laagveenmoeras de goede keuzen te maken voor te kappen bos of het graven van nieuwe petgaten, maar ook bij beheerkeuzen (bijv. verschil winter- en zomermaaien, maaifrequentie, sinusmaaien, gefaseerd in de tijd maaien of het inspelen op zuur-base gradiënten).
De laatste onderzoeken, bijeenkomsten en actuele thema’s
Coördinatie van OBN Natuurkennis door VBNE. Financiering door Ministerie van LVVN, Bij12 en de Europese Unie.
Heb je een vraag? Onze deskundigen
geven je graag advies op maat.
Neem contact op met
Geert van Duinhoven
g.vanduinhoven@vbne.nl
06 225 301 25