In Nederland zijn de afgelopen twee decennia een aantal strategieën regelmatig toegepast, o.a. plaggen of ontgronden van de nutriëntenrijke toplaag, uitmijnen van P en verschralen door middel van maaien en afvoeren of begrazen. Zowel in Nederland als daarbuiten is onderzoek verricht naar de effectiviteit en de werking van de deze strategieën maar de
resultaten daarvan en de gevolgtrekkingen daaruit lijken elkaar deels tegen te spreken. Daarmee worden beheerders geconfronteerd met tegenstrijdige adviezen. Dit heeft geleid tot controverses in het debat over de omvorming van voedselrijke landbouwgronden. Deze gaan over het wel of niet ontgronden, de omgang met bodemfauna, de vraag of met andere strategieën voedselarme natuurtypen kunnen worden gerealiseerd en over hoe de beschikbaarheid van fosfaat het beste kan worden gemeten.
Beheerders en inrichters hebben behoefte aan helderheid over de aanpak van voedselrijke landbouwgronden. Het voorliggende onderzoek bestaat uit een evaluatie van beschikbare kennis en geeft een handreiking voor strategieën en maatregelen die kunnen worden toegepast bij omvorming van landbouwgronden naar natuur. De resultaten staan in een gebruiksvriendelijke handreiking samengevat: ‘Handreiking voor de omvorming van landbouwgronden naar schrale natuur’. Deze is apart uitgegeven.
De laatste onderzoeken, bijeenkomsten en actuele thema’s
Coördinatie van OBN Natuurkennis door VBNE. Financiering door Ministerie van LVVN, Bij12 en de Europese Unie.
Heb je een vraag? Onze deskundigen
geven je graag advies op maat.
Neem contact op met
Geert van Duinhoven
g.vanduinhoven@vbne.nl
06 225 301 25