De natuur in het heuvelland is sterk versnipperd, waardoor de externe invloeden op de Natura 2000-gebieden groot zijn. Ondanks alle inzet op beheer en herstel vindt in veel hellingschraallanden nog steeds verruiging plaats, verloopt het herstel van soortenrijke bossen moeizaam en verruigen de bosranden in hoog tempo. Ook het herstel van aan grondwater gebonden habitattypen blijft achter, onder meer als gevolg van te nitraatrijk instromend water. In dit nieuw onderzoek wordt onderzocht waar binnen en buiten Natura 2000-gebieden karakteristieke habitattypen en soorten kunnen worden versterkt dan wel ontwikkeld.
Doel van dit onderzoek is om een afwegingskader te ontwikkelen. Een eerste belangrijke stap om daar toe te komen is een brede inventarisatie van de aanwezige macrofauna waarbij de verschillende biotopen in de beekbedding en beekdal in beeld worden gebracht. De vraag is vooral hoe de maatregelen integraal af te wegen en ter hand te nemen met respect voor de macrofaunagemeenschappen in de beek en het beekdal. Ook wordt aandacht gegeven aan fasering van maatregelen waardoor soortgroepen de tijd krijgen zich aan te passen aan de maatregelen.
Daar waar mogelijk wordt met metingen en anders met expert judgement aangegeven wat de effecten zijn van maatregelen op macrofauna en of er mogelijkheden zijn om zowel de aquatische als terrestrische levensgemeenschappen te versterken.
De laatste onderzoeken, bijeenkomsten en actuele thema’s
Coördinatie van OBN Natuurkennis door VBNE. Financiering door Ministerie van LVVN, Bij12 en de Europese Unie.
Heb je een vraag? Onze deskundigen
geven je graag advies op maat.
Neem contact op met
Geert van Duinhoven
g.vanduinhoven@vbne.nl
06 225 301 25