Vegetatie, en vooral bossen, verdampen water. Planten nemen water op, en water op het blad en naalden verdampt. Hoeveel water gaat daarmee ‘verloren’ voor de ondergrond? In de praktijk worden er nog veel aannames gedaan, maar het is ook bekend dat er grote bandbreedtes bestaan voor de verdamping van bepaalde gewassen. De ouderdom van het bos, geografische positie en het gevoerde beheer spelen hierbij mee. In de praktijk leidt het vaak tot ingewikkelde discussies tussen bijvoorbeeld landbouw, natuurbeheer en waterschap, te versimpelde aannames van verschillen tussen loof- en naadbossen en soms tot sterk overschatte vernattingseffecten van omvorming van bos en daarmee niet effectieve maatregelen.
Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben behoefte aan actuele en accurate cijfers over verdamping van verschillende typen vegetatie in natuurterreinen. Als antwoord op die vraag zijn 2 kaarten gemaakt voor de relatieve verdamping van bossen:
De kaarten geven een relatieve maat voor de verdamping van bossen. Deze kaarten kunnen gebruikt worden om de potentiële verdamping van bossen in hydrologische modellen te verbeteren. In het model FluxPark kunnen deze kaarten ingebouwd worden om interceptieverdamping, transpiratie en bodemverdamping afzonderlijk uit te rekenen voor alle terreinen voor een periode van 30 jaar. Daarmee kunnen de relatieve cijfers omgezet worden in werkelijke verdampingscijfers.
De laatste onderzoeken, bijeenkomsten en actuele thema’s
Coördinatie van OBN Natuurkennis door VBNE. Financiering door Ministerie van LVVN, Bij12 en de Europese Unie.
Heb je een vraag? Onze deskundigen
geven je graag advies op maat.
Neem contact op met
Geert van Duinhoven
g.vanduinhoven@vbne.nl
06 225 301 25