Integraal natuurherstel in beekdalen

Ontdek hoe integraal natuurherstel in beekdalen bijdraagt aan meer biodiversiteit en een stabieler watersysteem. Deze studie laat zien dat een stroomgebiedsbrede aanpak, met focus op hydrologisch herstel zoals het vasthouden van regenwater en het verondiepen van beken, essentieel is voor succesvol beekdalherstel. Inclusief praktische beheeradviezen.

OBN-onderzoek zonnebaars

Ontdek effectieve methoden voor de beheersing van de invasieve zonnebaars in Nederland. Lees hoe natuurlijke processen, migratiebeperking en predatoren zoals snoek kunnen helpen bij het bestrijden van deze schadelijke vissoort.

Behoud en herstel van Hoogveenbos in het laagveen

Dit onderzoek richt zich op het behoud en herstel van hoogveenbossen in de laagveenregio van West-Nederland. Berkenbroekbossen zijn zeldzaam en worden bedreigd door verdroging en klimaatverandering. In het Naardermeer en De Wieden is onderzocht of wateraanvoer helpt bij het behoud van dit unieke bostype. Modelsimulaties en veldonderzoek tonen aan dat wateraanvoersloten in De Wieden de grondwaterstand stabiliseren, vooral in de zomer. In de winter zijn stuwtjes ingezet om water vast te houden. De resultaten laten zien dat passieve wateraanvoer een bijdrage kan leveren aan het vernatten van verdroogde bossen, al blijven de effecten beperkt. Aanbevolen wordt het beheer van de stuwtjes voort te zetten en het onderzoek uit te breiden naar kwelgebieden. Dit biedt waardevolle inzichten voor duurzaam natuurbeheer en de bescherming van kwetsbare hoogveenbossen.

Evaluatie van effectgerichte maatregelen in multifunctionele bossen

Dit rapport evalueert effectgerichte maatregelen (EGM) in multifunctionele bossen om negatieve milieueffecten zoals verzuring, vermesting, en verdroging tegen te gaan. De maatregelen omvatten bemesting, bekalking, en aanpassing van de bosvegetatie (noodverjonging, structuurdunning en toekomstbomendunning). Bemesting en bekalking beoogden de mineralenbalans en zuurgraad te herstellen, maar de effecten bleken beperkt en vertoonden soms ongewenste neveneffecten, zoals vegetatieverruiging en veranderingen in de bodemfauna.

Stimulering jonge verlanding tot nieuwe trilvenen: Biobouwers en vraat

Cover OBN rapport Biobouwers en vraat

Trilvenen in Nederlandse laagvenen verdwijnen door successie en moeizame verlanding. Onderzoek toont aan dat vraat door rivierkreeften en watervogels, suboptimale condities en gebrek aan biobouwers belemmerend werken. Aanbevolen maatregelen zijn afrastering, biobouwers inbrengen, ecosysteemaanpak en zorgvuldig maaibeheer.

Herstelmaatregelen in hellingbossen op kalkrijke bodem in Zuid-Limburg

Een experiment in Eyserbos en Wijlrebos (2012-2013) onderzocht alternatieven voor middenbosbeheer. Met drie behandelingen werd de bosstructuur, verjonging en vegetatie onderzocht. Verdonkering en braamstruwelen domineren, en suggesties voor vervolgbeheer richten zich op lichttoename voor herstel van soortenrijke bosflora.

Klimaateffecten op riviernatuur

Cover 2020-121 riviernatuur_s

Duurzaam rivierbeheer vereist een holistische benadering met ecologische monitoring, habitatherstel, flexibel waterpeilbeheer, samenwerking met lokale gemeenschappen, educatie, en innovatieve technologieën zoals GIS. Adaptief beheer is cruciaal om de ecologische veerkracht en biodiversiteit te behouden.

Grip op beekslib

Slib in beken bevordert de groei van algemene waterplanten zoals Grof hoornblad en Smalle waterpest door verhoogde nutriënten en bicarbonaat, terwijl het de groei van doelsoorten zoals Teer vederkruid en Waterviolier vermindert, waardoor vegetatie verschuift naar meer algemene soorten.

Pionierbegroeiingen op rotsbodem

Pioniersbegroeiingen op rotsbodem is een zeer zeldzaam habitattype, zeker ook in Zuid-Limburg. In dit onderzoek is gezocht naar de reden voor de zeer moeizame verbreiding en vestiging van de plantensoorten van rotsvegetaties.

Stimuleren van acrotelmontwikkeling in hoogveenrestanten

Herstel van actieve hoogveenvorming vereist stabiele waterstanden en ontwikkeling van een veenmosrijke acrotelm. Onderzoek (2017-2021) toont dat herintroductie van bultvormige veenmossen mogelijk effectief is, mits hydrologische stabiliteit en microklimaat optimaal zijn, ondanks droogte-uitdagingen.

Heischrale graslanden

Het onderzoek richt zich op het verbeteren van heischraal grasland in Nederland door voormalige landbouwgrond te herinrichten. Het evalueert bodemgeschiktheid, onderzoekt maaisel- en zadenbronnen, en ontwikkelt een herintroductieplan om levensvatbare populaties van karakteristieke soorten te waarborgen. Fase 2 zal de vegetatieontwikkeling en zaadvestiging monitoren.

Kustbroedvogelbiotopen

Dit rapport biedt een overzicht van effectieve en duurzame maatregelen voor het beheer en de inrichting van broedgebieden voor kustbroedvogels. Het richt zich op het behouden van natuurlijke dynamiek, optimalisatie van waterpeil, en aanvullende maatregelen zoals predatorenbestrijding.

Steenmeelgift droge natte heide

Deze studie evalueert de effectiviteit van steenmeel en Dolomietkalk als herstelmaatregelen voor verzuurde droge en vochtige heide. Resultaten tonen positieve effecten van steenmeel op bodem en vegetatie, maar beperkte systeemherstel. Dolomietkalk bood de meeste verbetering, maar met risico’s bij hoge doseringen. Verdere onderzoeken naar doseringen en combinaties zijn nodig.

Habitatselectie en overleving kievitskuikens in graslanden

De populatie van Kieviten in Nederland daalt snel, vooral door slechte kuikenoverleving. Onderzoek toont dat kievitsgezinnen voorkeur geven aan vochtige, kort begroeide habitats met voldoende kleine geleedpotigen. Beweiding en vegetatiebeheer zijn cruciaal om hun overleving te verbeteren.

Monitoring vennenflora 2023

In 2023 werd de effectmonitoring van venherstelmaatregelen herhaald. Positieve veranderingen zoals afname van verzuring en toename van plantensoorten bleven deels behouden. Negatieve trends zijn onder andere vermesting door watervogels en achteruitgang van pioniersoorten op de oevers. Exoten als watercrassula en knikkende schroeforchis werden waargenomen.

Maaien tegen de klippen op

Cover Maaien tegen de klippen op

Lopend onderzoek naar maaibeheer in graslanden, dat zich richt zich op de balans tussen stikstofoverschotten en de impact op ongewervelden. Het doel is om effectieve maaistrategieën te ontwikkelen, rekening houdend met zowel ecologische effecten als floradoelstellingen, inclusief de evaluatie van nieuwe maaimachines.