Het gebruik van Natuurbrug Zanderij Crailoo door mens en dier

Onderzoek uit 2009 naar het gebruik van de natuurbrug Zanderij-Crailoo door dieren en mensen. Deze brug verbindt natuurgebieden in het Gooi. Reeën, vossen, dasse en zes soorten amfibiën en 2 soorten reptielen gebruiken de brug.
Herstelmaatregelen voor behoud van brakke natuur in Westzaan

In dit rapprort lees je hoe verbrakking kan bijdragen aan het herstel van zeldzame brakke vegetaties in polder Westzaan en over de impact op Natura 2000-habitats H6430B en H7140B en het belang van waterdynamiek en oeverbeheer voor natuurbehoud.
Effect van nestbezoek en onderzoek op weidevogels

Inventarisatie van de gebruikte onderzoeksmethodes van monitoring weidevogels en hoe deze beter op elkaar kunnen worden afgestemd.
Methodes monitoring weidevogels

Inventarisatie van de gebruikte onderzoeksmethodes van monitoring weidevogels en hoe deze beter op elkaar kunnen worden afgestemd.
Weidevogels op landschapsschaal

Het landelijke actieprogramma ‘Een rijk weidevogellandschap’ is opgericht met als doel de achteruitgang van weidevogels te stoppen. In dit onderzoek is gekeken naar welke landschappelijke kenmerken essentieel zijn voor een goed weidevogelgebied en welke factoren invloed hebben op de populaties en trends van soorten als de grutto, kievit en tureluur.
BlueCAN: casus De Wieden

Deze factsheet laat de eerste resultaten zien van het verkennende veldwerk dat in november 2020 heeft plaatsgevonden in natuurgebied De Wieden, als onderdeel van het BlueCAN onderzoek naar broeikasgasemissies van open wateren.
Loopkevers en andere bodemfauna bij natuurbruggen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Het rapport behandelt de monitoring van loopkevers en andere bodemfauna op de natuurbruggen Zandpoort en Zeepoort in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Doel was de ecologische functie van de bruggen te evalueren als verbindingszones voor soorten die anders geïsoleerd zouden blijven.
Actieplan natuurbeheer binnendijken Provincie Zeeland

Het Actieplan Natuurbeheer Binnendijken in Zeeland, een initiatief van Provincie Zeeland en betrokken organisaties, beoogt deze negatieve trend te keren. Het plan bevat doelen voor bloemdijken, faunadijken en landschappelijke dijken, en biedt beheerpakketten en subsidies voor herstel en beheer. De focus ligt op het creëren van een ecologisch netwerk waarin bloemdijken centraal staan, met specifiek beheer gericht op behoud van biodiversiteit.
Handleiding dynamisering zeereep

Deze brochure biedt beheerders praktische richtlijnen voor dynamisch beheer van de zeereepduinen. Het ondersteunt duurzame kustveiligheid, biodiversiteitsherstel en klimaatbestendigheid, met aandacht voor doelstellingen, randvoorwaarden, uitvoering en monitoring van dynamisering langs de Nederlandse kust.
BlueCAN: broeikasgasemissies uit oppervlaktewater

Broeikasgas emissies van oppervlaktewater draagt voor 5% bij aan de totale Nederlandse emissies. In dit onderzoek is gebleken dat de waterkwaliteit bijdraagt aan de omvang van de broeikasgasemissies. Het verminderen van de input van nutriënten en het verbeteren van de ecologische kwaliteit (meer waterplanten) zal leiden tot reductie van broeikasgasemissies.
Rode Amerikaanse rivierkreeften in Nederland: relaties met milieu-en omgevingsfactoren

Het onderzoek naar de rode Amerikaanse rivierkreeft in Nederland toont dat zuurstofhuishouding, externe P-belasting en schuilmogelijkheden invloed hebben op kreeftendichtheid. De soort kan zich aanpassen aan diverse milieufactoren, waardoor bestrijding moeilijk is. Lokale wateranalyses kunnen inzichten bieden voor beheersmaatregelen.
Variatie op de kwelder door beweiding

Kwelders in de Waddenzee worden traditioneel als weidegrond gebruikt. Zonder beweiding domineert Zeekweek, wat biodiversiteit vermindert. Onderzoek toont aan dat een mozaïek van intensieve beweiding, extensieve beweiding en niet-beweiden optimale biodiversiteit bevordert. Variabele beweiding, wisselend intensief en extensief, is aanbevolen.
Systeemgerichte bestrijding van watercrassula

Watercrassula (Crassula helmsii), een invasieve soort uit Australië, bedreigt inheemse plantensoorten in natuurgebieden. Onderzoek toont aan dat beperking van nutriënten en concurrentie met inheemse soorten effectief kan zijn. Beheermaatregelen omvatten het minimaliseren van bemesting en bevorderen van inheemse vegetatie.