Voortzetten drooglegging Kropswolderbuitenpolder

Advies van het OBN Deskundigenteam Laagveen en zeekleilandschap aan het Groninger Landschap over voortzetting van de drooglegging van de Kropswolderbuitenpolder in 2025. Waarom een derde droogleggingsjaar weinig effect zal hebben en welke alternatieven mogelijk zijn voor herstel van rietvegetatie en moerasvogels.
Wel of niet bemesten en bekalken van graslandnatuurtypen

Dit advies geeft handvatten over het wel of niet bemesten en bekalken van graslanden met beheerpakketten voor de natuurtypen Vochtig hooiland N10.02, Kruiden- en faunarijke grasland N12.02, Glanshaverhooiland N12.03 en Vochtig weidevogelgrasland N13.01.
Maaistrategieën voor insectvriendelijk maaibeheer

“Insectvriendelijk maaibeheer helpt biodiversiteit te behouden door slimme maaistrategieën. Lees over de impact van maaien op insecten en ontdek duurzame beheeropties zoals gefaseerd maaien en diervriendelijke machines.”
Ophogen van beekbodems – ontwerp en uitvoering van beekbodemverhoging

Deze brochure richt zich op waterbeheerders, ecologen, hydrologen en andere betrokkenen bij natuurherstel en is bedoeld als hulp bij het voorbereiden en uitvoeren van projecten om het beeksysteem te verbeteren of te herstellen met een mooie biodiverse beek en een vernat beekdal als resultaat. Het is een aanzet tot duurzaam systeemherstel van beekdalen, waar uiteindelijk niet alleen de natuur baat bij heeft, maar ook de landbouw. Ook deze sector heeft immers baat bij een meer klimaatrobuust watersysteem dat tegen een stootje kan.
Effectgerichte maatregelen: vergeet de fauna niet!

Dit document geeft een uiteenzetting over de complexiteit van natuurbeheer, met speciale aandacht voor het evenwicht tussen flora en fauna.
Jaarverslag 2024 OBN-UPN

Dit jaarverslag OBN en UPN 2023 laat zien over welke onderwerpen er nog steeds vragen bestaan, maar vooral ook welke nieuwe kennis is ontwikkeld om nog beter onderbouwd en efficiënter te kunnen werken aan beheer, bescherming en herstel van de natuur in Nederland
Verstuivingsdynamiek Coepelduynen

De Coepelduynen worden gekenmerkt door relatief veel verstuivingen, wat gunstig is voor de Natura 2000 habitattypen witte en grijze duinen. De dynamiek is in de voorgaande jaren echter sterk toegenomen, wat leidt tot overlast voor infrastructuur en achter het duin liggende bedrijfsterreinen, maar vormt mogelijk ook een bedreiging voor de grijze duinen (H2130A) en de natte duinvalleien (H2190B). Daarnaast zorgt de verstuiving uit het gebied richting achterland, en het gebrek aan verstuiving vanuit de zeereep richting het gebied, dat er op termijn zandtekorten kunnen ontstaan, waardoor er langzaam maar zeker een verlaging op kan gaan treden. Staatsbosbeheer heeft Deskundigenteam Duin en Kust gevraagd een advies uit te brengen ten aanzien van de verstuivingsdynamiek in de Coepelduynen.
Kennis maken, kennis delen – thema Biodiversiteit

De OBN-brochure toont hoe wetenschap, beleid en praktijk samenwerken aan natuurherstel en biodiversiteit. Het netwerk deelt kennis via onderzoek, veldwerkplaatsen en adviezen over thema’s zoals stikstof, waterbeheer en landbouw, om biodiversiteitsverlies te keren en duurzame natuurkwaliteit in Nederland te bereiken.
Kennis maken, kennis delen – thema Klimaat

De OBN-brochure toont hoe wetenschap, beleid en beheer samenwerken aan natuurherstel en klimaatbestendigheid in Nederland. Het Kennisnetwerk ontwikkelt toepasbare kennis, organiseert veldwerkplaatsen en biedt advies over biodiversiteit, waterbeheer en stikstof, met als doel robuuste, duurzame natuur en ecosysteemdiensten te bevorderen.
Landschap, Tijdschrift voor landschapsonderzoek. Themanummer onderzoek nat zandlandschap

Dit themanummer van Landschap (nr 2, 2016) bevat artikelen over hoogvenen, vennen en vochtige heiden. Aan deze ecosystemen van het nat landschap is de laatste de laatste 10 a 15 jaar het meeste onderzoek verricht. De artikelen geven een synthese van de resultaten. Over het ecosysteem vochtige bossen is in 2015 een zogenoemd pre-advies uitgebracht waarin de stand van de kennis én de belangrijkste kennislacunes aangaande het functioneren van deze bossen worden besproken. In het artikel over de vochtige bossen wordt hiervan een samenvatting gegeven. Tevens is een kennisagenda voor het nat zandlandschap van de 21e eeuw opgenomen. Het themanummer besluit met een review van het OBN-onderzoek aan nat zandlandschap van de laatste acht jaar. Deze review is op verzoek van OBN uitgevoerd.
Vogelakkers

Vogelakkers, onderdeel van ANLb-maatregelen, bevorderen biodiversiteit door geschikte leefgebieden voor vogels, insecten en muizen te bieden. Het beheer vereist specifieke stappen en maatregelen, zoals onderzocht in een OBN Natuurkennis-studie. Adviezen voor optimaal beheer zijn in deze folder samengevat.
Klimaateffecten op riviernatuur

Dat klimaatverandering invloed heeft op de afvoer in onze rivieren is al langer duidelijk. Hierbij krijgt vooral het toenemende risico op overstromingen veel aandacht. Met programma’s als Ruimte voor de rivier en de aanleg van klimaatbuffers wordt daarop ingespeeld. Minder belicht zijn de ecologische effecten van klimaatverandering in en langs de rivieren. Dit beknopte beheeradvies geeft een samenvatting van de effecten, en biedt handvatten voor mitigerende maatregelen.
Wormenbestrijding bij grazers in de natuur

In dit beheeradvies wordt uitgelegd wat het effect is van ontwormingsmiddelen op de natuur en hoe je als veehouder en dierenarts het gebruik van deze middelen tot een minimum kan beperken. Minder middelen gebruiken is niet alleen beter voor de natuur, het verkleint ook het risico op resistentieontwikkeling tegen ontwormingsmiddelen en zorgt voor minder stress bij het vee. De dieren hoeven immers minder vaak behandeld te worden.
Kansen voor fauna in natuurbeheer

Deze brochure biedt natuurbeheerders praktische handvatten om de leefomgeving van fauna te verbeteren aan de hand van de vier V’s: Voedsel, Veiligheid, Voortplanting en
Verplaatsing. Waar eerdere maatregelen vooral op bodem en planten gericht waren, blijkt nu dat fauna specifieke aanpassingen vraagt, zoals het creëren van microhabitats en gradiënten. Beheerders worden geïnspireerd om bedreigingen vroegtijdig te signaleren en kansen te benutten.
Effecten van natuurherstel op de broeikasgasbalans van natuurgebieden

Dit rapport vat de huidige kennis over de impact van natuurherstelmaatregelen op broeikasgasemissies samen. Het benadrukt de onzekerheden door beperkte gegevens, vooral voor CH4 en N2O, en beveelt het ontwikkelen van een gestandaardiseerde database aan om beter inzicht te krijgen.
Kustbroedvogels in Nederland

Deze brochure biedt inzicht in het inrichten en beheren van broedhabitats voor kustbroedvogels in Nederland. Gericht op terreinbeheerders en beleidsmakers, behandelt het duurzame en effectieve maatregelen voor natuurherstel, met speciale aandacht voor factoren als habitatdynamiek, predatie en menselijke verstoring.
Broedhabitat Kluut Provincie Zuid-Holland

De Provincie Zuid-Holland wil het broedsucces van de kluut verbeteren. Adviezen omvatten het creëren van kleine kolonies, aanleg van kale eilandjes ter bescherming tegen predatoren, stroomrasters, en goed onderhoud van nestlocaties met geschikte foerageergebieden en waterpeilbeheer.
Potentie van kleefaarde voor de ontwikkeling van natuur in Zuid-Limburg

Bodems in residuaire materialen vertonen variaties in loessdek, verkarsting, en agrarisch gebruik, wat leidt tot complexe bodemmozaïeken. Dit beïnvloedt de vegetatie sterk. Gedetailleerde bodem- en vegetatiestudies zijn essentieel voor natuurherstelplannen.
Bestrijding van dijkviltbraam in Zeeland

Dijkviltbraam, een invasieve soort in Nederland, groeit snel en vormt grote struiken. Intensief maaien en begrazing zijn effectief maar vaak onvoldoende. Andere methoden zoals branden of chemische bestrijding zijn lastig. Effectieve controle vereist hoge kosten en extra financiering.
Hoe kan natuurinclusieve landbouw bijdragen aan de ecologische opgave van PAGW in het rivierengebied?

Dit onderzoek behandelt ecologische randvoorwaarden voor natuurinclusieve landbouw in het rivierengebied, met kansen voor extensieve begrazing, natte teelten zoals lisdodde en wilgengrienden. Innovatie en onderzoek zijn nodig voor verdere ontwikkeling, inclusief de integratie van landbouw met recreatie en passende pachtconstructies.
Bramenland Nederland – Soortenrijkdom en natuurwaarde

Nederland heeft meer dan 200 bramensoorten, die bijdragen aan de biodiversiteit en karakteristieke landschappen. Ondanks dat bramen soms negatief worden gezien in de stikstofdiscussie, spelen ze een belangrijke rol in natuurbeheer. De brochure benadrukt hun ecologische waarde en gebruik als indicatoren.
Verdamping van bossen

Vegetatie, en vooral bossen, verdampen water. Hoeveel water gaat daarmee ‘verloren’ voor de ondergrond? In de praktijk leidt het vaak tot ingewikkelde discussies tussen bijvoorbeeld landbouw, natuurbeheer en waterschap, te versimpelde aannames van verschillen tussen loof- en naadbossen. Voor naaldbos en loofbos is een kaart gemaakt van de relatieve verdamping.
HANDREIKING voor de omvorming van voormalige landbouwgronden naar schrale natuur

Deze handreiking biedt praktische richtlijnen voor de transformatie van voedselrijke landbouwgronden naar schrale natuurtypen. Via vijf modules helpt het plannenmakers en ecologen om natuurherstelprojecten succesvol te ontwikkelen, met aandacht voor nutriëntenbeheer, landschap, waterhuishouding en cultuurhistorische waarden.
Aanpak van stuifzandherstelbeheer: Natuurbeheerplan Oudsbergen

In februari 2023 werd de duinengordel bij de Oudsberg bezocht, waaruit bleek dat de stuifzandzones matig ongunstig waren door te lage dynamiek en onvoldoende plagdiepte. Advies omvat een gefaseerd plan voor verbetering van de natuurkwaliteit door geleidelijk plaggen van stuifzandcellen.