Inrichtingsmaatregelen buiten Natura2000 ter ondersteuning van de Natura2000 doelstellingen in het zandlandschap

Lopend onderzoek OBN generiek

Dit onderzoek zoekt naar oplossingen voor de stikstofproblematiek in zandlandschappen, met een focus op hoe omliggende gebieden kunnen bijdragen aan Natura2000-doelen. Door natuurinclusief landgebruik, zoals duurzame landbouw, waterberging en koolstofvastlegging, wordt gezocht naar manieren om natuur en menselijk gebruik te combineren. Beleidsinitiatieven zoals de Europese natuurherstelwet en de Bossenstrategie onderstrepen het belang van een bredere aanpak van natuurbehoud.

Effecten van recreatie op de kwaliteit van Nederlandse ecosystemen

Lopend onderzoek OBN generiek

Toenemende recreatiedruk leidt tot tegengestelde belangen en conflicten, zonder dat er duidelijke afwegingskaders zijn om hiermee om te gaan. Voor nagenoeg alle natuurbeheerders en beleidsmakers in Nederland betreft de omgang met recreatie een belangrijk actueel, maar (maatschappelijk) ingewikkeld, vraagstuk dat vraagt om oplossingen en richtlijnen-op-maat die helder zijn en op onderzoek en feiten zijn gebaseerd.

Ecologische effecten van beekbodemverhoging

Lopend onderzoek OBN generiek

Doel van dit onderzoek is vast te stellen wat de ecologische effecten zijn van reeds uitgevoerde beekbodemophogingprojecten op de ontwikkelingen in de levensgemeenschappen in de beek en het beekdal.

Herstel rijkere eikenbossen

Lopend onderzoek OBN generiek

Het doel van het onderzoek is een strategie van maatregelen te ontwikkelen voor bodemfauna en karakteristieke vegetatie op oude bosgroeiplaatsen zodra stikstof depositie is hersteld.

Herstelmaatregelpakket voor kalkmoeras in Zuid-Limburg

Lopend onderzoek OBN generiek

Dit onderzoek heeft als doel om concrete, gebiedsgerichte praktische handvatten en graadmeters te bieden om het kalkmoeras in Zuid-Limburg weer substantieel en duurzaam uit te breiden. Ook wordt onderzocht wat de drempelwaarde voor nitraat is in het grondwater is.

Glanshaverhooiland in het heuvelland

Lopend onderzoek OBN generiek

Glanshaverhooilanden zijn zo goed als verdwenen uit Zuid-Limburg. In dit onderzoek wordt gekeken naar de landschapsecologie, abiotische condities en soortenrijkdom, om te bepalen welke maatregelen tot herstel en uitbreiding van genomen kunnen worden.

Eutrofiering natuurontwikkeling

Lopend onderzoek OBN generiek

Eutrofiëring door erosie, uitspoeling en afspoeling in laagveengebieden kan de waterkwaliteit schaden, ondanks herstelmaatregelen. Onderzoek richt zich op het begrijpen van nutriëntenfluxen en het ontwikkelen van vuistregels en tools om eutrofiëring te minimaliseren.

Invasieve exoten in Nederlandse rivieren

Lopend onderzoek OBN generiek

Onderzoek naar invasieve exoten in Nederlandse rivieren richt zich op het vergroten van systeemweerbaarheid. Het doel is om kwetsbaarheden in riviersystemen te identificeren en op basis daarvan inrichtingsadviezen te ontwikkelen voor duurzame bestrijding en preventie van invasieve soorten.

Verkerving van de zeereep voor een veerkrachtig duinlandschap

Lopend onderzoek OBN generiek

Onderzoek naar kerven in de zeereep richt zich op het bevorderen van duindynamiek door verstuiving, essentieel voor het herstel van Grijze en Witte duinen. Het doel is om beleidsmakers en beheerders te voorzien van inzichten voor effectieve dynamisering en ecologisch herstel van duingebieden.

Veranderingen in de voedselkwaliteit voor herbivore dieren

Lopend onderzoek OBN generiek

Dit onderzoek richt zich op de impact van stikstofdepositie op de voedselkwaliteit van vegetatie in verschillende ecosystemen en de gevolgen daarvan voor herbivoren. Het onderzoekt veranderingen in voedingsstoffen, bodemrelaties, en ecosysteemresponsen op verhoogde stikstofniveaus, met als doel beheerstrategieën te ontwikkelen.

Verbinden laagveengebieden

Lopend onderzoek OBN generiek

Onderzoek naar het verbinden van laagveengebieden via Flevoland en Gelderland richt zich op het herstellen van ecologische connectiviteit en het oplossen van isolatieproblemen. Het doel is om knelpunten in de Natte As te identificeren en oplossingen te bieden voor biodiversiteitsbehoud en klimaatadaptatie.

Mega suppleties zeewaartse duinontwikkeling

Lopend onderzoek OBN generiek

Het onderzoek richt zich op de impact van mega-suppleties en zeewaartse duinontwikkeling op de duinnatuur, met aandacht voor kustlijnbeheer, ecologische effecten, en de vorming van nieuwe duinnatuur. Het onderzoekt hoe kustuitbouw kan bijdragen aan natuurherstel en waterveiligheid.

Basenrijkdom natte schraallanden

Lopend onderzoek OBN generiek

Het onderzoek focust op het verbeteren van de basenrijkdom in natte schraallanden in Nederland, door de effecten van verzuring en verdroging te onderzoeken. Het doel is om actuele basen-zuur toestand te evalueren, herstelmaatregelen te adviseren, en een uniforme monitoring te ontwikkelen.

Stikstof en gradienten laagveenmoeras ongewervelden

Lopend onderzoek OBN generiek

Het onderzoek analyseert de impact van stikstofdepositie en ruimtelijke gradiënten op insectenpopulaties in laagveenmoerassen. Het doel is om het effect van stikstof op ongewervelden te begrijpen en betere beheermethoden te ontwikkelen voor het behoud van deze soorten.

Oude successiestadia duinen

Lopend onderzoek OBN generiek

Onderzoek naar oude successiestadia in duinen richt zich op het behoud en herstel van oudere stadia van duingrasland en duinheide, die belangrijk zijn voor biodiversiteit. Het doel is om effectieve beheermethoden te identificeren en beleidsaanbevelingen te doen voor het N2000-beheer.

Robuuste en weerbare laagveensystemen tegen uitheemse rivierkreeft

Lopend onderzoek OBN generiek

Onderzoek richt zich op het verbeteren van laagveensystemen tegen de schade door uitheemse rivierkreeften. Deze kreeften verstoren ecosystemen en verslechteren waterkwaliteit. Doel is het identificeren van factoren die deze systemen minder kwetsbaar maken en effectieve beheermaatregelen ontwikkelen.

Praktische invulling natuurinclusieve akkerbouw rondom natuurgebieden

Lopend onderzoek OBN generiek

Natuurinclusieve landbouw rond natuurgebieden vermindert emissies van voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen, bevordert biodiversiteit en biedt een buffer tegen milieu-impact. Het onderzoek richt zich op praktische toepassing van natuur-inclusieve maatregelen op basis van regionale omstandigheden en behoeften.

Systeemherstel heuvelland

Lopend onderzoek OBN generiek

Het onderzoek richt zich op het verbeteren van het ecologische systeem in het Heuvelland door zowel binnen als buiten Natura 2000-gebieden de natuur te versterken. Door een afwegingskader te ontwikkelen, worden maatregelen voor herstel van grondwaterafhankelijke habitats gebalanceerd met behoud van macrofauna.

Effecten van nutrientenfluxen op de biogeochemie en vegetatie van kwelzones

Lopend onderzoek OBN generiek

Het onderzoek richt zich op de effecten van nitraat, sulfaat en fosfaat in grondwater op kwelafhankelijke ecosystemen zoals blauwgraslanden en trilvenen. Het doel is om de impact van deze stoffen op de biogeochemie en kwaliteit van deze habitats te begrijpen en richtlijnen te ontwikkelen voor duurzaam beheer.

Achteruitgang van kenmerkende diersoorten in vennen

Lopend onderzoek OBN generiek

De achteruitgang van kenmerkende diersoorten in vennen, zoals libellen, waterwantsen en waterkevers, ondanks verbeterde habitatkwaliteit, vereist aangepast beheer. Dit onderzoek richt zich op het identificeren van oorzaken en benodigde maatregelen om deze bedreigde soorten te beschermen en herstellen.